середа, 14 лютого 2018 11:24

Американська розвідка розповіла про плани РФ на 2018 рік

Американська розвідка розповіла про плани РФ на 2018 рік
Росія продовжить створювати проблеми Грузії та Білорусі. Фото: wallpaperscraft.com

Національна розвідка Сполучених Штатів Америки розповіла про плани Росії щодо сусідніх з нею країн на 2018 рік.

Про це йдеться в доповіді про глобальні загрози Дена Коутса, директора Національної розвідки США. Її 13 лютого представили профільному комітету Сенату.

Для початку в доповіді торкнулися теми планів Росії на Білорусь: "Росія розглядає Білорусь як важливий буфер між собою і НАТО і прагнутиме зіпсувати будь-яке потенційне потепління між Мінськом і Заходом. Президент Білорусі Олександр Лукашенко продовжить тісну співпрацю в області безпеки з Москвою, але продовжуватиме прагнути до нормалізації відносин із Заходом, щоб перевірити Росію на міцність".

Також Кремль продовжить створювати проблеми Грузії. Окупація 20% території цієї держави буде одним з головних джерел нестабільності для Тбілісі: "Правляча партія "Грузинська мрія", швидше за все, спробує послабити опозицію і зменшити інституційні обмеження своєї влади".

"Росія буде тиснути на лідерів Центральної Азії, щоб зменшити їх взаємодію з Вашингтоном і підтримати ініціативи в області економіки і безпеки в Росії, в той час як заклопотаність з приводу ІДІЛ в Афганістані змусить Москву зміцнити свою позицію в області безпеки в регіоні. Погане управління і слабка економіка підвищують ризик радикалізації, особливо серед багатьох центральноазіатських громадян, які подорожують до Росії або інших країн для роботи, представляючи загрозу для Центральної Азії, Росії та суспільства на Заході", - спрогнозували в США. Однак конкуренцію Росії в цьому регіоні зможе скласти Китай. Він продовжить розширювати свій вплив у Центральній Азії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комплекс керованих протитанкових ракет доставили з РФ на Донбас - розвідка

Також у Кремля можуть виникнути великі проблеми в Молдові, якщо проєвропейська коаліція здобуде перемогу на виборах у листопаді: "Вони швидше за все намагатимуться приборкати вплив Росії і підтримувати видимість реалізації європейської реформи, уникаючи при цьому змін, які можуть завдати шкоди коаліційній владі. Нинішній уряд Молдови, ймовірно, буде просуватися вперед до реалізації Угоди про асоціацію з ЄС проти волі відкрито проросійського президента Ігоря Додона. Врегулювання переговорів щодо сепаратистського регіону Придністров'я продовжиться, але прогрес, ймовірно, буде обмежений через невеликі конфлікти".

Україні загрожують внутрішні потрясіння, якими готова скористатись РФ, щоб змінити прозахідну орієнтацію Києва.
Про це йдеться у доповіді директора національної розвідки США Дена Коутса "Оцінка глобальних загроз розвідувальними службами США", пише УП.

Зараз ви читаєте новину «Американська розвідка розповіла про плани РФ на 2018 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути