Ексклюзиви
пʼятниця, 12 квітня 2024 10:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Якщо США припинять свою підтримку, Україна може програти - генерал НАТО

Якщо США припинять свою підтримку, Україна може програти - генерал НАТО
Головнокомандувач Об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі прокоментував допомогу Україні. Фото: gettyimages.com

Запорукою перемоги України у війні є надання необхідної допомоги, в першу чергу артилерійських боєприпасів.

Зараз війна Росії проти України все більше набуває ознак змагання між індустріальними військовими комплексами противників. Про це на слуханнях комітету з питань збройних сил Палати представників США заявив головнокомандувач Об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі, повідомляє "Голос Америки".

За його словами, серйозність нинішньої ситуації важко переоцінити, адже Україна "майже повністю" залежить від зовнішньої допомоги для продовження боротьби. Якщо США припинять свою підтримку, Україна може програти.

Генерал вважає, що Росія також становить "хронічну загрозу" для Сполучених Штатів. Каволі висловив "абсолютну" впевненість, що Україна може перемогти у війні за наявності відповідного потребам рівня постачання боєприпасів, адже в українців є "майстерність і рішучість". На думку генерала, за умов належного рівня виробництва, сторона, яка має більшу рішучість, переможе - "і це буде Україна".

За словами Каволі, нині Україна продовжує майже повністю залежати від США у питанні виробництва і постачання 155 міліметрових боєприпасів та інших ключових військових технологій. Європейське виробництво поки не відповідає рівню потреб, попри поступове його зростання та інвестиції для його прискорення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська армія зараз на 15% більша, ніж на момент вторгнення в Україну - командувач армії США в Європі

Генерал зазначив, що деякі європейські країни, зокрема, Словаччина, змогли швидко перепрофілювати свої старі фабрики для виробництва цих боєприпасів. Однак, мине кілька місяців, поки виробництво 155 мм снарядів у ЄС досягне рівня США.

Тим часом інші країни Європи надали Україні всю або майже всю наявну у них зброю.

"Країни Східної Європи спустошили свої кишені за Україну. Деякі з них віддали 100% того, що мають у певній категорії", - сказав Каволі.

За його словами, задоволення запитів про допомогу Україні через механізм "Рамштайну", в якому бере участь понад 50 країн, є "складним". Велика частина підтримки залежить від рівнів військового виробництва у країнах-партнерах України, з огляду на спустошення наявних раніше запасів.

Тому збільшення виробництва є одним з ключових питань, над яким працюють союзники на тлі формування Росією "стратегічних партнерств" з Китаєм, Іраном і Північною Кореєю, та в час блокування додаткового фінансування для України у Конгресі США.

У війні, яка за висловом сенатора Ангуса Кінга стала "битвою між промисловими потужностями", Україна "абсолютно" могла б перемогти, якби їй надали необхідну кількість озброєнь.

"У них є навички, але, що найважливіше, вони мають рішучість досягти своїх цілей. Їм потрібна зовнішня підтримка, поки вони не зможуть запустити власне промислове виробництво. Я згоден з вами, що в тривалій війні, як ця, це багато в чому є питанням промислового виробництва, випуску. Як тільки цього випуску буде досягнуто, переможе сторона з більшою рішучістю - і це буде Україна", - наголосив Каволі.

Серед "абсолютно критичних" на цьому етапі, крім артилерійських боєприпасів, генерал назвав також пускові установки та особливо ракети ППО. США зараз є головним постачальником цих військових технологій, й міністр оборони Ллойд Остін "вкрай активно шукає" додаткові ракети для батарей Patriot для України.

Що стосується допомоги Україні, яка може знадобитися після того, як Конгрес потенційно ухвалить додаткове фінансування, вона також буде залежати від обсягів виробництва в самій Україні та в країнах-партнерах.

За словами Каволі, стало справді зрозуміло, що зараз ключовим є рівень промислового виробництва.

"Не лише з погляду капітальних речей, таких як танки та інше, але також, що більш важливо, витратних матеріалів, таких як боєприпаси, ракети тощо", - зазначив генерал.

Питання протистояння з Росією у майбутньому також залежатиме великою мірою від технологій та виробництва, зокрема, з огляду на використання Росією американських компонентів у своїй зброї.

Без підтримки України Сполученими Штатами Америки перевага російських окупаційних військ в артилерії на полі бою ще більше посилиться. Про це заявив командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, американський генерал Крістофер Каволі.

За словами генерала, росіяни зараз випускають п'ять артилерійських снарядів на кожен снаряд, випущений українськими військами, і ця диспропорція у найближчі тижні може збільшитися до "10 до 1".

Зараз ви читаєте новину «Якщо США припинять свою підтримку, Україна може програти - генерал НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути