четвер, 01 березня 2018 14:36

"Африканську Мону Лізу" продали за $1,6 млн

Знамениту картину, яку вважали зниклою безвісти десятиліттями, продали за $1,6 млн.

Картину, яку охрестили "африканською Мона Лізою", "Туту" Бена Енвонву оцінили для продажу на аукціоні в Лондоні в середу, повідомляє CCN.

Це один із триптихів, створених Енвонву під час кривавої громадянської війни в Нігерії.

За словами організаторів аукціону, Енвонву намалював "Туту" після того, як зіткнувся з принцесою, яка йшла в нігерійське село. Зображення принцеси Айфі Ейдітуту Адемілуї, скорочено Туту, пройшло експертизу на автентичність. Художник створив ще два зображення Адемілуї, обидва з яких вважають втраченими.

Картину відіслали на аукціон Бонхамс. Лондонський аукціонний будинок планував отримати від продажу картини майже $275-413 тис.

"Туту" зникла після того, як її намалювали 1974-го. Її місцезнаходження залишалося невідомим понад 40 років, перш ніж портрет виявили в одному з лондонських будинків. Це сталося наприкінці 2017 року.

Автор: Бонхамс
  "Туту" - це одна з трьох зниклих картин нігерійського художника Бена Енвонву
"Туту" - це одна з трьох зниклих картин нігерійського художника Бена Енвонву

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Портрет музи Пікассо став однією з найдорожчих картин Європи

Картини зростають у ціні не тільки через їхню красу, але й через таємницю їх зникнення. Знайшли "Туту" завдяки зусиллям Джайлса Пеппаята, директора художнього відділу африканського мистецтва аукціону "Бонхамс", який протягом багатьох років шукав цю картину. Люди приносили йому низку зображень, але всі вони виявились підробками. В грудні 2017 року він нарешті знайшов оригінал.

Пеппаят завітав до "скромної" квартири на півночі Лондона і виявив, що картина висіла там протягом останніх 30 років. Він стверджував, що власники картини не мали жодного уявлення про її справжню цінність.

"Тоді, коли я зрозумів, що це оригінал, я відчув себе першовідкривачем гробниці Тутанхамона. Так було для мене в ту темну грудневу ніч".

У столичному видавництві "Основи" вийшов Кодекс України про адміністративні правопорушення з ілюстраціями київського художника Давида Чичкана. На думку укладачів, видання Кодексу в такому форматі робить серйозний документ зручним у використанні і легким для сприйняття.

Зараз ви читаєте новину «"Африканську Мону Лізу" продали за $1,6 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути