Ексклюзиви
середа, 14 липня 2021 19:25

Афганістан після виходу США повертається в Середньовіччя
5

США покидають Афганістан після 20 років війни в цій країні. Президент Джо Байден заявив, що виведення військ завершиться до 31 серпня. Раніше планували термін - 11 вересня, 20-а річниця терактів. Паралельно терористи з "Талібану" захоплюють країну, витісняючи урядові сили. Найдовша і найдорожча для Америки війна завершується. За даними талібів, вони захопили 85% країни. Кабул каже про третину території. Афганські військові, які разом з силами НАТО так довго стримували бойовиків у горах, біжать.

Американці йдуть геть, таліби повертаються

Як пише ВВС, за період війни загинули 3586 солдатів США і союзників по НАТО, 76 тис. афганських військових і поліцейських, 78 тис. цивільних афганців. і більше 84 тис. талібів та інших терористів.

  Втрати у війні в Афганістані / ВВС
Втрати у війні в Афганістані / ВВС

У червневій доповіді ООН йшлося, що таліби контролюють 50-70% Афганістану поза великими містами і 57% районних центрів. ВВС досліджувала і з'ясувала, що вони контролюють третину країни, і швидко захоплюють нові поселення.

  Червоним - райони, які контролюють таліби, синім - уряд, помаранчевим – тривають бої / ВВС
Червоним - райони, які контролюють таліби, синім - уряд, помаранчевим – тривають бої / ВВС

Таліби правили Афганістаном п'ять років - з 1996-го по 2001-й. Вони кинули країну в Середньовіччя - ввели суворі закони шаріату в їхньому їх розумінні, страчували і відрубували частини тіл, заборонили усе західне, включаючи найменші досягнення цивілізації, жінкам забороняли вчитися, працювати і навіть виходити з дому без супроводу брата чи чоловіка, що ставило багатьох на межу голоду, бо в країні було багато вдів.

Падіння режиму талібів в 2001-му призвело до значного прогресу. Ще в 1999-му в початкову школу не ходила жодна дівчинка і лише 9000 хлопчиків. У 2003-му школу відвідували 2,4 млн дівчат. Зараз - 3,5 млн, а близько третини студентів державних і приватних університетів - жінки.

За даними Unicef, більш 3,7 млн афганський дітей все ще не відвідують школу, і 60% з них - дівчата. Переважно через бойові дії і відсутність навчальних закладів та вчителів-жінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи заявили, що захопили 85% території Афганістану

"Талібан" заявляє, що більше не виступає проти освіти дівчат, але, за даними правозахисників, у контрольованих талібами районах фактично заборонено дівчатам відвідувати школу, і ситуація близька до тієї, що була до приходу американців.

Зараз афганки беруть участь у громадському житті, займаються політикою і бізнесом. До 2019-го понад 1000 жінок країни відкрили бізнес. Конституція, прийнята після приходу американців, також вимагає, щоб жінки займали хоча б 27% місць в нижній палаті парламенту. Зараз там 69 жінок із 249 місць.

Доступ до мобільних телефонів та інтернету зростає. Більше 8,6 млн осіб, 22% населення, мають доступ до інтернету, і мільйони афганців користуються соцмережами. Використання мобільних також зростає - 68% афганців володіють мобільними телефони.

  В Афганістані 39 млн населення. 22% мають доступ до інтернету. 69% мають мобільні телефони. 4,4 млн є у соцмережах / ВВС
В Афганістані 39 млн населення. 22% мають доступ до інтернету. 69% мають мобільні телефони. 4,4 млн є у соцмережах / ВВС

У столиці, де були традиційні глиняні хати на схилах пагорбів, за 20 років виросли квартали висотних житлових будинків. У Кабулі відбулася швидка урбанізація після падіння "Талібану" - у місто їхали люди з сіл, де тривали бої. Також поверталися афганці з Пакистану та Ірану, які втекли від "Талібану" в 1990-х.

Всі ці досягнення можуть зникнути, якщо таліби знову завоюють країну.

Найдорожча для Америки війна

Війна розпочалася після терактів 11 вересня 2001-го. Таліби відмовилися видати лідера "Аль-Каїди" Усаму бін-Ладена та інших, причетних до нападу на США, які переховувались на афганській території, і Вашингтон розпочав операцію. Це був єдиний випадок, коли НАТО застосувало "Статтю п'ять" і вступило поряд зі США у війну.

Згідно з експертними оцінками проекту Costs of War, Вашингтон витратив на війну близько $2,26 трлн. Це приблизно номінальний ВВП України за 2001-2020 роки - $2,35 трлн.

Згідно з експертними оцінками проекту Costs of War, Вашингтон витратив на війну близько $2,26 трлн. Це приблизно номінальний ВВП України за 2001-2020 роки - $2,35 трлн

У звіті Пентагону за 2020 рік вказується, що самі витрати на ведення війни були $815,7 млрд - забезпечення паливом, обмундируванням, продовольством, зброєю і боєприпасами американських солдатів. Решта витрат – кредити Америки на війну - $530 млрд. Медична допомога ветеранам - $296 млрд. Відновлення афганської держави - $143 млрд.

Гроші також направили на будівництво афганської інфраструктури - доріг, гребель, мостів, лікарень, шкіл. Ці об'єкти таліби часто скоро підривали. Окремо варто згадати про $9 млрд, виділених США на боротьбу з продажом і поширенням героїну. За статистикою, експорт опію з цієї країни досяг рекордних показників.

Як пише ВВС, Афганістан залишається найбільшим виробником опіатів у світі. За даними ООН, вирощування маку в країні значно збільшилася за 20 років, і лише 12 з 34 провінцій залишаються вільними від вирощування маку. Не допомогли цільові програми викорінення посівів і стимули для фермерів перейти на такі культури, як гранат чи шафран.

  Кількість гектарів опіумного маку в Афганістані в різні роки / ВВС
Кількість гектарів опіумного маку в Афганістані в різні роки / ВВС

Хоча таліби ввели короткострокову заборону на вирощування маку в 2001-му, з тих пір він став джерелом багатомільйонного доходу для них та інших терористів. Фермери, які вирощують наркотик, часто змушені платити бойовикам "податки" зі своїх доходів. Політична нестабільність, незахищеність і занадто мало можливостей для працевлаштування вважаються основними факторами зростання виробництва опіатів.

Проблеми і перспективи для росіян, турків і китайців

Як пише LB, таліби вже вийшли до кордонів з сусідніми Іраном і Таджикистаном. На іранському кордоні захопили найбільший КПП. Біля таджицького повісили свій прапор. Зараз сотні афганських військових і їх родини втікають від них в Таджикистан. Також на кордоні з Туркменістаном тривають сутички з талібами. Ашхабад послав додаткові війська і бойову техніку.

Після просування до кордонів держав Середньої Азії таліби приїхали в Москву на переговори. Там російська сторона просила бойовиків дати гарантії ненападу на колишні радянські азіатські республіки - членів ОДКБ. А Путін пообіцяв владі Таджикистану, де розташована найбільша російська база в регіоні, військову підтримку в разі нападу талібів.

Але, мабуть, таліби не зупиняться на Афганістані, і з часом підуть в Туркменістан, попри пустельність територій, Таджикистан, Узбекистан, та Киргизстан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вашингтон поділився планами щодо Афганістану

Увійшовши в Афганістан в 2001-му, США допомогли росіянам уникнути прямого зіткнення з талібами, які вже тоді мали намір піти в країни колишнього СРСР в Середній Азії. Зараз Москва просить, щоб таліби дали гарантії. У разі нападів ці країни можуть просити у росіян ввести війська. Це буде означати, з одного боку, збільшення впливу Кремля в регіоні. З іншого, його втручання в ще один конфлікт.

Другий момент. Узбеки, туркмени, киргизи, казахи - тюркські народи, як і Туреччина. Це дає Анкарі можливість втілити мрії про ідеї створення великої тюркської держави в Середній Азії. Путін мріє відновити Російську імперію. Тут в перспективі може виникнути новий конфлікт.

Узбеки, туркмени, киргизи, казахи - тюркські народи, як і Туреччина. Це дає Анкарі можливість втілити мрії про ідеї створення великої тюркської держави в Середній Азії. Путін мріє відновити Російську імперію. Тут в перспективі може виникнути новий конфлікт

На початку липня Анкара вже заявила владі Киргизстану і Таджикистану, що захистить їх від афганських радикалів. Також в червні президент Туреччини Реджеп Ердоган сказав, що може зберегти військовий контингент в Афганістані, якщо США погодяться надати відповідну фінансову підтримку. Тож Росія і Туреччина, як це було в Сирії, можуть вступити в боротьбу за контроль над регіоном, що означає нові криваві конфлікти.

Китай - ще одна країна, яку хвилює посилення талібів. Пекін намагається виступати посередником між Кабулом і "Талібаном". Крім того, він від початку був проти виведення військ НАТО. Дестабілізація створює ризики для КНР. Пекін цікавить безпека своїх кордонів. До відходу американців, Китай виділяв гроші Кабулу, фінансуючи створення гірської бригади для патрулювання Ваханского коридору - вузької смужки землі, що з'єднує дві держави. Також китайці хотіли створити там військовий тренувальний табір.

Китай пробує налагодити відносини з талібами. Адже "Талібан" і "Аль-Каїда" підтримують терористів з "Ісламського руху Східного Туркестану". Ті діють в прикордонному китайському Синьцзян-Уйгурському автономному районі. Там живуть гноблені Пекіном уйгури - ще один тюркський народ, мусульмани-суніти. Вони хочуть створити шаріатську держави, і щоб китайці прийняли іслам. Армія Китаю недавно провела військові навчання в районі.

Більше про історію Афганістану, яка привела до нинішньої війні, про афгано-радянський конфлікт, про те, хто такі таліби, звідки взялися, і як при них жилося читайте в іншому матеріалі на Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Афганістан після виходу США повертається в Середньовіччя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути