вівторок, 04 червня 2019 13:04

17,5 тис. сторінок, 90 кг: Міжнарожний суд ООН оприлюднив меморандум України проти Росії

17,5 тис. сторінок, 90 кг: Міжнарожний суд ООН оприлюднив меморандум України проти Росії
Засідання Міжнародного суду ООН. Фото: Укрінформ.

Міжнародний суд ООН оприлюднив український меморандум, який документально підтверджує порушення Російською Федерацією Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Текст меморандуму, до якого долучено більше тисячі додатків, опублікували на сайті суду. Поки додатки недоступні. У них викладені докази суті справи.

Ще 12 червня 2018-го Україна в рамках позову проти Росії відправила до Міжнародного суду ООН автобус із доказами порушення Росією міжнародного права в Криму і на Донбасі. Йдеться про меморандум - головний документ, який налічує понад 17,5 тис. сторінок і важить майже 90 кг.

3-7 червня у Міжнародному суді ООН у Гаазі проходитимуть слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі про застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, передає Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може посваритись із ПАРЄ

3 червня представники Росії уже виступили на засіданні суду. Вони намагалася довести відсутність юрисдикції Міжнародного суду щодо ініційованого Україною позову.

У вівторок, 4 червня, свою позицію представляє українська делегація. Її очолює заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

16 січня 2017-го Україна подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Звинувачення містять: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; смертоносний вибух під час мирного зібрання в Харкові; заборона діяльності Меджліса кримськотатарського народу; дискримінація щодо української та кримськотатарської громад; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української й кримськотатарської мов.

6 березня 2017-го відбулися перші слухання в Гаазі. 9 квітня оголосили рішення про запобіжні заходи.

Зараз ви читаєте новину «17,5 тис. сторінок, 90 кг: Міжнарожний суд ООН оприлюднив меморандум України проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути