Ексклюзиви
пʼятниця, 18 липня 2014 20:00
Володимир Мукан
Володимир Мукан
Журналіст

Після збитого літака українську владу примусять домовитися із Путіним

Вчора над Україною росіяни збили малазійський літак, що прямував за рейсом Амстердам - Куала-Лумпур. У ньому загинуло 298 осіб більше 9 національностей. "Боїнг-777" пролітав над Донецькою областю, де з травня російські найманці ведуть бої проти нашої армії.

"У катастрофі літака винні росіяни. Вони його збили" - йдеться в офіційних повідомленнях уряду США. Американці посилаються на дані своєї розвідки. Прем'єр-міністр Австралії також звинувачує Росію у загибелі пасажирів авіалайнера. Проте насправді росіяни винні в цьому не більше, ніж скажений пес, який покусав людей. Вина – на тому, хто його спустив з ланцюга. Тобто у ситуації зі збитим літаком найбільша провина лежить на чиновниках США та ЄС. Вони порушили умови Будапештського меморандуму, укладеного 1994 року, заплющили очі на окупацію росіянами Криму та Сходу України. Саме вони під час щоденних смертей українських військових страхають Росію якимись міфічними санкціями, що от-от почнуть діяти, саме канцлер Німеччини Ангела Меркель цього тижня запропонувала українській владі сісти за стіл переговорів із російськими терористами.

Схоже, чиновники Євросоюзу і Сполучених Штатів Америки забули, що земля кругла й всі процеси на ній взаємопов'язані. Вчора історія вказала на помилковість таких міркувань. До них одразу виникло питання: санкції допомогли врятувати життя 298 людей? Чи може пілоту літака треба було провести переговори із терористами?

На борту було 80 дітей. 100 пасажирів літака летіли на конференцію з боротьби зі СНІДом, хотіли врятувати чиїсь життя. А тепер їхні тіла розкидані полями, над якими пролітав "Боїнг". Жорстокість росіян вражає.

Після вчорашньої авіакатастрофи соціальні мережі рясніють повідомленнями про ймовірність початку Третьої світової війни. Деякі аналітики прогнозують, що США, Німеччина і Франція введуть свій військовий контингент на територію України й допомагатимуть нашим бійцям.

Такими консолідованими діями можна було б перемогти Росію за кілька місяців й поставити крапку на щоденних жертвах. Проте цього не буде з двох причин.

По-перше, в Україні зараз слабка й ліберальна до Росії й українських олігархів влада. Вона навіть не спромоглася припинити мовлення російських телеканалів, посадити антиукраїнсько налаштованих чиновників за грати. Тому організація повноцінного опору Росії – це для них нереальне завдання.

По-друге, Західна Європа і США не діятимуть рішуче. Вони поводитимуться ще обережніше. Німеччина вже оголосила, що всі свої авіарейси спрямовуватиме в обхід України. Французи й італійці поки не коментують ситуації навколо збитого літака. Якби замість Росії була держава завбільшки із Чехію, європейці й американці вже давно ввели туди війська й на весь світ би розказували про перемогу справедливості. На Росію закони справедливості не поширюються. Вже із сьогоднішнього дня європейці почнуть її засуджувати й погрожувати черговим етапом санкцій.

В Україні напружена ситуація вже більше ніж півроку. Це чиновникам США та ЄС вже набридло. Тому є велика ймовірність, що найближчим часом вони тиснутимуть на українську владу, проситимуть її вести переговори із Путіним.

Наш Кабмін і президент зацікавлені в подальших кредитах Європи й збереженні власного рейтингу перед виборцями, тому не будуть довго опиратися. Закінчиться ця неоголошена війна тим, що влада піде на поступки Росії. Російська мова стане другою державною, Україна перетвориться на федерацію, а Донбас – на автономію. Тільки всі ці рішення завуалюють. Російська називатиметься "мовою з особливим статусом", федералізація – "децентралізацією", автономія Донбасу – "необхідним компромісом".

Звісно, ми, українці, розумітимемо, що нас зрадили, але на Майдан виходити вже не залишатиметься сил…

Зараз ви читаєте новину «Після збитого літака українську владу примусять домовитися із Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути