Ексклюзиви
неділя, 31 березня 2013 12:03
Віталій Кулик
Віталій Кулик
Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства

Угода про асоціацію з ЄС потрібна Януковичу для відбілювання іміджу

Тема євроінтеграції не буде головним козирем Януковича у передвиборчій агітації 2015-го. Вона не допоможе президенту виграти вибори, хіба що згодиться для фону у перегонах. Курс влади на євроінтеграцію дещо вплине на виборців, які вагаються. Вони знаходяться переважно у центральній Україні. Хтось із них може й задумається про успіхи президента, але це навряд чи змінить їхнє рішення. Українців на заході взагалі не переконати, навіть якщо "регіонали" виборють безвізовим режим з Євросоюзом. Основний виборець "регіоналів" - на сході та півдні країни. Це все стереотипи, що вони більше прихильні до Росії, ніж у західних регіонах. Угода про асоціацію не налаштує їх проти Януковича, бо для українців ЄС апріорі має позитивний образ. Натомість Митний союз не має ніякого чіткого образу. Він не закликає безпосередньо до дружби з Росією чи повернення до євразійської пострадянської ідеї. Росія не забрендувала Митний союз, тому українці навіть не вагатимуться між двома векторами.

Якщо на виборах Янукович не отримає значних бонусів від асоціації, то матиме особисті від неї вигоди. Це був би великий його козир на зовнішньополітичній арені в діалозі зі світом. Імідж президента значно відбілиться для європейців. Він це добре розуміє, тому робитиме все можливе, щоб угоду восени підписали. Зовнішньополітичний вектор України визначений на Європу і його змінювати не збираються. Для "регіоналів" це стратегія виживання. Це вибір не тільки політичного класу, але й економічного, бо українські бізнесмени орієнтуються на європейські ринки.

Можливість підписання Угоди вигідно вирізняє нинішню владу від попередньої. Раніше "помаранчеві" мали більшу підтримку на Заході, натомість нинішня влада має проблеми з ЄС і все одно має шанс підписати угоду вже в листопаді. Задля цього Янукович йтиме на поступки з Європою і виконуватиме певні умови. Головне, щоби ці умови не перетворилися на ультиматуми. Європа буде прискіпливо ставитися до виконання умов Україною. Вона хоче негайного звільнення з ув'язнення Тимошенко та Луценка. Проте логічно, що звільнити в'язнів за політичним бажанням не можна, а потрібно це організовувати згідно українського законодавства, не тиснучи на суд. Якщо президент постійно йтиме на компроміси, то його позиції слабшатимуть. Цим скористається опозиція. А перед президентськими виборами зайвої критики владі аж ніяк не потрібно. Янукович змушений балансувати, бо йому треба отримати асоціацію з ЄС, але разом із тим грати з Європою на рівних, щоби вберегти обличчя.

Після підписання угоди про асоціацію в російсько-українських стосунках буде значне напруження. Проте чогось незвичайного Росія не робитиме: не закриє кордон і не введе візи для українців. Натомість обмежуватиме ввіз українських товарів. І не збирається виключити Україну із поставок газу, бо це тільки їй на шкоду. Росія й Україна настільки економічно пов'язані, що взаємозалежні одна від одної. Країни не можуть по живому розірвати стосунки, бо для обох, зокрема, й Росії, це великі збитки. З часом стосунки налагодяться. Можливо, Україна погодиться на якусь не тісну форму співпраці з Митним союзом, але стратегічною для неї залишиться Європа.

Зараз ви читаєте новину «Угода про асоціацію з ЄС потрібна Януковичу для відбілювання іміджу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути