четвер, 19 березня 2009 19:32

Зовнішнє оцінювання підняло рівень знань учнів

Автор: фото: Валерія ВІКТЮК
  Помічник відповідального за пункт тестування 51-річна Людмила Кришталь на пробному тестуванні у вестибюлі Вінницької школи №16 перевіряє документи та квитанції про оплату пробних тестів. Жінка звіряє списки і допомагає знайти аудиторію, в якій учні здават
Помічник відповідального за пункт тестування 51-річна Людмила Кришталь на пробному тестуванні у вестибюлі Вінницької школи №16 перевіряє документи та квитанції про оплату пробних тестів. Жінка звіряє списки і допомагає знайти аудиторію, в якій учні здават

Торік уперше абітурієнтів почали зараховувати до вузів за результатами  тестування, яке називають зовнішнім незалежним оцінюванням (ЗНО). Викладачі вищих навчальних закладів кажуть, що до них прийшли розумніші учні.

— Зимова сесія у вузах показала, що прийшли сильніші студенти, — упевнений директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. — Вони значно краще здали сесію. Разом із тим багато хто не склав цю сесію. Більшість із них — пільговики. Тому сутність пільги повинна бути переглянута.

14 березня в шістьох школах Вінниці та у всіх райцентрах відбулося пробне тестування з української мови, історії, географії та біології. 21 березня буде з математики, фізики, хімії та іноземних мов.

На вході до школи N16 стоять чергові, які перевіряють в учасників тестування паспорт або свідоцтво про народження, довідку зі школи, персональну інформаційну картку та квитанцію про оплату пробного тестування — 50 грн за один предмет.

В аудиторії інструктор дістає пакет із тестовими завданнями. Один з учнів підходить до нього і пересвідчується в цілості упаковки. Її розрізають.

— Процедура пробного тестування максимально наближена до основного, — каже помічник відповідального за пункт тестування Людмила Кришталь, 51 рік. — Це допомагає учням краще орієнтуватися в тестах, у процедурі проходження тестування, не розгубитися під час основного.

Тестування триває 3 год. Деякі учні справляються з завданнями вже за годину. На виході з аудиторій їм дають бланки з правильними відповідями. Екзаменаторів на пробних тестах не було. Учні самі звіряють свої варіанти з правильними.

На пробне тестування у Вінницькій області прийшли 6773 учасники.

— Це 96 відсотків усіх зареєстрованих, — зазначає директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко, 47 років. — Ті, хто не з"явився, можуть забрати свої матеріали на пунктах тестування. Пробні тести проплачені, тому учасники мають право вдома виконати завдання та перевірити свої знання.

17-річний Олександр Шевчук із вінницької школи N8 пробне тестування здавав удруге. Він хоче вступати на юридичний факультет університету ім. Шевченка в Київ.

— Того року зареєструвався на пробне тестування, здавав українську мову, — розповідає хлопець. — Там є питання за п"ятий клас. На перший погляд вони простенькі, але я засипався. Цього року із репетитором пройшов усю фонетику і граматику. Звірив із результатами, наче все відповів правильно.

Випускниця Вінницького медичного коледжу Ірина Ліскова, 18 років, хоче навчатися в медуніверситеті. Проходила тести з біології. Вважає, що після державних іспитів у коледжі на ЗНО боятися немає чого.

Заступник директора школи N34 з поглибленим вивченням математики та фізики 52-річна Ірина Юхимчук говорить, що всі випускники їхнього закладу вступатимуть у вузи.

На перший погляд вони простенькі, але я засипався

— Незважаючи на старанну підготовку до ЗНО, вважаю, що на державній підсумковій атестації краще видно здібності учня. Тільки безпосередній контакт "учитель-учень" може дати повну картину про підготовку дитини, — зауважує Ірина Василівна.

Заступник директора вінницької школи N32 Олександр Швець, 33 роки, вважає підготовку до ЗНО контролем роботи для учнів і викладачів.

— Тільки завдяки своїм знанням вони можуть вступити до вищих навчальних закладів, — каже він. — І для учнів це на краще. Всякий суб"єктивізм усувається. Також у цьому році знімається певна доля навантаження. Їм не потрібно буде здавати тести й екзамени з одного і того ж предмета.

Нині батьки почали обирати школу для своєї дитини за рейтингом результатів торішнього зовнішнього оцінювання. Віддають туди, де учні здали тести краще за інших.

Зараз ви читаєте новину «Зовнішнє оцінювання підняло рівень знань учнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути