понеділок, 19 грудня 2011 06:15

"За видоєне руками молоко платять менше"

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Семен Харчук із села Грушківці Калинівського району на своїй міні-фермі показує доїльний апарат, який випускає Брацлавський завод. Придбав його восени цього року. До того доїли з дружиною 20 корів вручну
Семен Харчук із села Грушківці Калинівського району на своїй міні-фермі показує доїльний апарат, який випускає Брацлавський завод. Придбав його восени цього року. До того доїли з дружиною 20 корів вручну

На Вінниччині 55 людей подали документи на відшкодування вартості придбаних доїльних апаратів. Найбільше охочих повернути гроші в Могилів-Подільському, Літинському, Калинівському та Козятинському районах.

51-річна Галина Шевчук із села Куманівка Козятинського району у вересні цього року придбала доїльний апарат Брацлавського молокозаводу за 5,3 тис. грн.

— Маємо чотирьох корів. Молоко здаємо, а приймальники за видоєне руками платять менше, тому вирішили взяти доїльний апарат, — пояснює.

У Куманівці молоко приймає Андрушівський молокозавод Житомирської області. Із листопада платять по 2,5 грн/л. Місяць тому давали на 50 коп. більше.

У Куманівці корів тримають майже в кожному дворі. Це основний заробіток селян.

— У нас ще три двори придбали доїльні апарати, — продовжує Галина Шевчук. — Це на руки легше, і молоко чистіше.

Щоб повернути кошти за придбаний апарат, селянка звернулася в Єдиний державний реєстр тварин у Вінниці. Узяла довідку, що корови паспортизовані та занесені до загального реєстру. Потім написала заяву в районне управління сільського господарства.

38-річна Оксана Якименко з села Селище Літинського району щодня здає 120 л молока. Навесні придбала доїльний апарат на двох із сусідом 47-річним Миколою Іванченком.

— Узяли за 8 тисяч гривень. Є й дешевші, та сусід каже, такий довше служитиме, бо в ньому алюмінієвий бачок і залізні трубки. У дешевих бачок пластмасовий. До того ж цей апарат доїть дві корови зразу.

Оксана веде у хлів.

— Не пам'ятаю, щоб у грудні корів у поле гнали, але ж тепло, чого в хліві стояти, так хоч пройдеться, воздухом подихає, бур'янця з'їсть, — каже.

Приносить у відрі теплу воду, обмиває дійки. До доїльного апарата підключає одразу дві корови.

— Оце молоко — наш єдиний заробіток, — розповідає. — Я маю шість корів, сусід — чотири. Спочатку сусід доїть своїх корів, а потім я. За апарат ніколи не сварилися. Оформилися з Миколою як фермерське господарство, здаємо молоко дорожче. От зараз у нас приймають молоко по 3 гривні за літр, а в селян по 2,5. Хочу повернути гроші за доїльний апарат. Почала збирати документи ще в жовтні. Зразу мова йшла про те, що держава поверне нам 5 тисяч гривень. Зараз суму зменшили до 1200.

В обласному управлінні сільського господарства кажуть, що виплати призупинили 8 грудня.

— Гроші мали відшкодувати тим людям, які цього року придбали доїльний апарат і мають не менше як три корови, — каже начальник обласного управління агропромислового розвитку Микола Неїлик. — Але поки що коштів нема. Кабмін прислав лист, у якому повідомив про це. Чи взагалі відновлять виплати — невідомо.

 

140 000

корів тримають у приватних господарствах жителі Вінницької області. 34,9 тис. голів худоби — у фермерських господарствах. Понад 70% молока збирають від населення.

 

Зараз ви читаєте новину «"За видоєне руками молоко платять менше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути