четвер, 25 березня 2010 16:44

За стару фотографію дали 500 гривень премії

Автор: фото надане Володимиром Козюком
  Фото зроблене на початку ХХ століття у місті Козятин Вінницької області. Жінки фотографуються у приміщенні ательє, яке стилізували під українську вулицю з криницею, де вони начебто набирають воду. За спинами — картина із зображенням села, попереду — парка
Фото зроблене на початку ХХ століття у місті Козятин Вінницької області. Жінки фотографуються у приміщенні ательє, яке стилізували під українську вулицю з криницею, де вони начебто набирають воду. За спинами — картина із зображенням села, попереду — парка

"По 100 гривень віддам дочці та синові. Це буде ніби як від їхньої прабабусі, — каже 60-річна Надія Рибак із села Підлісний Ялтушків Барського району. — А за 300 куплю щось собі на згадку".

Жінка отримала 500 грн премії за рідкісне фото. Світлина датована 1908 роком. На ній у три ряди стоять учасники церковного хору. Дівчата у вишитих сорочках спереду, хлопці в чорних піджаках позаду. У першому ряду посередині сидить священик.

Минулого тижня завершився фестиваль-конкурс "Минуле Поділля у старій світлині". У листопаді 2009-го його організував вінницький колекціонер Володимир Козюк.

Призовий фонд у 3 тис. грн організатори розбили на кілька номінацій по 500, 300 та 200 грн.

— Фотографія зберігалася у мене в сімейному альбомі, — розповідає Надія Василівна. — На ній моя бабушка Просковія Архипівна Вихованець і дєдушка Іван Вихованець, а по батькові не помню. Бабушці тут 18 років, а дєдушці десь 21. Вони обоє ходили до церковного хору, кінчили церковно-приходську школу. Бабушка до самої смерті була пєвчою в нашій церкві. Всього я привезла сім фотографій, на них родичі моєї бабушки.

Надія Рибак світлину із церковним хором подарує музею.

Віктор Волошенюк із Красненького Іллінецького району привіз добірку фотографій із життя села початку ХХ ст. Він створює музей села:

Бабушці тут 18 років, а дєдушці десь 21

— Ми збирали фотографії до 100-річчя школи, яке святкували 2008-го. Наша школа вже в 1930-ті була середньою. У ній навчалися діти з 15 сіл. Ходили від хати до хати і визбирували ці фотографії по одній.

За три місяці до музею жителі Вінницької області принесли 1,5 тис. знімків. У залі помістилися 1300 світлин. Найстаріша з них датована 1850 роком.

— Конкурс пройшов непогано, але я очікував значно більшого, — каже Володимир Козюк. — Знаю про деякі досить потужні колекції-архіви по області, з рідкісними фотографіями. Але власники чомусь не захотіли їх показати. Мабуть тому, що фотографії вони просто виманювали в населення і не хотіли засвітитися в цій акції.

Усі знімки організатори пересканують для архіву. По закінченні виставки світлини повернуть власникам. Залишити фото для музею учасники конкурсу можуть лише за власним бажанням.


Виставка "Минуле Поділля у старій світлині" триватиме до 11 квітня у виставковій залі краєзнавчого музею. Вартість квитка для дорослих 5 грн, дітям — 3 грн. Адреса: Вінниця, вул. Соборна, 19, тел. (0432) 35 12 86.

Зараз ви читаєте новину «За стару фотографію дали 500 гривень премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути