понеділок, 15 серпня 2011 00:00

За місце в дитсадку беруть тисячу гривень

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  5-річний Максим Гребеняк з Наталею Шакулою (в центрі) та Валерією Зозулею в дитсадку №35 грають в ігри на кмітливість. Два роки поспіль заклад визнають найкращим у місті
5-річний Максим Гребеняк з Наталею Шакулою (в центрі) та Валерією Зозулею в дитсадку №35 грають в ігри на кмітливість. Два роки поспіль заклад визнають найкращим у місті

Із 1 вересня у Вінниці запрацюють 47 дитячих садків. У них виховують понад 13 тис. дітей. На вул. Іванова відкриють дитсадок  на 150 місць.

— Групи там практично набрані. Батьки знали, що він ремонтується, і йшли записуватися. Садок із басейном і фізкультурною залою, — говорить заступник директора департаменту міського управління освіти Людмила Рихліцька, 57 років. — Таким чином знімемо навантаження в тому мікрорайоні. У всіх садках є черги. Групи переповнені. При нормі 15–20 дітей, їх кількість у групі сягає 40.

Найменші черги в мікрорайоні Вишенька, бо там найбільше садків.

— Ще відремонтуємо садок на вулиці Червоноармійській, його Міністерство оборони передало на баланс міськради. За півроку в кількох дитсадках відкрили додаткові групи на 140 місць.

Щоб проконтролювати запис у дитсадок, у міськраді створюють електронну чергу.

— Ця програма розроблена так, що записом не зможуть керувати вручну. Усе автоматично. Батьки в мерії вибирають на комп'ютері дитсадок і записуються. Було серйозне попередження завідувачам не брати плату за влаштування дитини. Якщо батьки можуть чимось допомогти, то скажемо "спасибі". А благодійні внески ніхто не змусить платити. Це лише добровільно.

Батьки скаржаться в міськраду анонімно, що від них вимагають хабарі. Із тисячі осіб заяву пишуть одиниці, але при цьому не називаються й не мають доказів, що в них вимагали хабар. Решта здають гроші в благодійні фонди, які створюють при батьківських комітетах. Вони формують витрати і визначають суму внеску.

— Ми сюди другу дитину віддаємо. У батьківський фонд заплатили тисячу гривень. А ще на мєлкі розходи будемо здавати, — у коридорі дитсадка №77, що неподалік центрального ринку, чекає батько 3-річної дівчинки. — Усі вони шукають вигоду. Наша завідувачка трєбоватєльна. Подробно випитує, ким і де робимо. Не люблять приймати дітей батьків-базарників. Питають за лєвий дохід. Чи є можливість помогти чимось для садіка.

Найпрестижнішим вважають відомчий дитсадок на вул. Грушевського "Теремок". Туди ходять діти міліціонерів, але беруть й інших.

— Там добре готовлять дітей до школи: і англійська за їхній щот, і танці, і плавання, і оркестр, — розповідає 28-річна Олена Грабанюк, яка водила доньку до цього садка. — Іграшки там хороші, завідувачка пробивна. Всігда, як наші діти їхали кудись виступати, автобус знайде, всьо організує толково.

Із дітей міліціонерів за день перебування в дитсадку беруть 7,5 грн. Із інших вихованців — 15 грн.

— Моєму сину 2,5 роки. За вступ до санаторного садка на вулиці Свердлова заплатила 500 гривень, — говорить вінничанка Ірина, 28 років, прізвище не називає. — Помімо цього батьки мають щось зробити для закладу. В одну тисячу не ввійде.

 

Найкращим дали премії

Щороку Вінницьке міське управління освіти вибирає найкращі дитсадки на території міста. До уваги беруть матеріально-технічну базу, підготовку до нового навчального року та наявність гуртків у закладах.

Торік лідерами визнали садочки №35, 23 і 39.

— Це гарний стимул для роботи дошкільних закладів, — говорить начальник міського управління освіти Володимир Буняк. — За перші три місця садочки отримали 10, 7 і 3 тисячі гривень відповідно.

Дитсадок №35 посідає перше місце вдруге. Це заклад санаторного типу. Приймає дітей безкоштовно. Тут є живий куточок. Там живуть фазани, декоративні кролики й черепаха, яких подарували батьки. Премію від міськради витратили на комп'ютерну техніку.

У садочку №23 на отримані гроші придбали холодильник і два килими в дитячі кімнати.

— У багатьох конкурсах, які проводила міськрада, ми займали перші місця. Не вистачило кілька балів, аби стати найкращими, але це теж хороший результат, — розказує завідувачка Катерина Білик.

До дитсадка №23 є невелика черга, близько 20 осіб. Стільки ж було й торік.

— Із 24 діток, які стояли в нас на черзі, влаштували 12, решта пішли в інші садочки, — продовжує Білик.

— Ми навіть гроші не брали з міськради, — розповідає завідувачка дитсадка №39 Фаїна Шкарупа. — Домовилися, що від садочка дамо ще 1000 гривень і купимо стєнку в методкабінет. У нас в садіку є басейн, оркестр, танцювальний гурток. Їздимо на всеукраїнські, обласні конкурси. Займаємо там перші місця.

 

Зараз ви читаєте новину «За місце в дитсадку беруть тисячу гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути