четвер, 15 січня 2009 18:38

За газ заплатив кожен п"ятий споживач

Кілька днів тому у вінницькому мікрорайоні Вишенька на під"їздах багатоповерхівок з"явилися оголошення: "Просимо розрахуватися за газ та гарячу воду. Боржникам даватимуть газ та воду погодинно". Люди у транспорті говорять, що у Вінниці тиск блакитного палива в трубах упав.

— Якщо Росія не включить, лишимося без тепла. Мерзнутимемо, як Європа, — каже чоловік у тролейбусі. На вигляд йому 50 років. Тримає масляний радіатор. — Оце їздив ремонтірувати. В квартирі прохолодно стало.

У вінницьких ЖЕКах та тепломережі причетність до таких оголошень заперечують.

— Це просто створення ажіотажу, — пояснює заступник голови правління "Вінницягазу" Володимир Білаш, 45 років. Чоловік навіть не береться припускати, кому це вигідно. — Із 1 січня на жодній підстанції не зменшили тиск газу. Що буде далі — прогнозувати не можемо. Усе залежить від того, як уряд домовиться про подальше постачання газу. До Нового року ми отримували паливо по 199 доларів за кубометр. Як уряд домовиться з Росією про поставки за 450 доларів, то ціна зросте і для населення.

14 січня на нараді в міськвиконкомі заступник мера Іван Михалюк, 61 рік, повідомив, що дві вінницькі газо-розподільні станції працюють у нормальному режимі. Можуть забезпечити котельні блакитним паливом, доки за вікном температура не впаде нижче за — 15°С.

—  Але розрахунки населення за газ украй погані, — зауважує Михалюк. — У січні заплатили тільки 20 відсотків. Якщо надалі будемо проплачувати менше половини, то "Нафтогаз" уручну регулюватиме тиск.

У разі зниження тиску спочатку припиниться споживання газу підприємствами, потім котельні переведуть на мазут, і лише тоді припинять подавати гарячу воду. У місті тільки котельня біля олієжиркомбінату може працювати на мазуті. Всього у Вінниці 10 великих котелень.

Зараз ви читаєте новину «За газ заплатив кожен п"ятий споживач». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути