четвер, 29 травня 2008 20:55

Віра Якименко на молодій картоплі заробила на "жигулі"

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  48-річна вінничанка Галина Жиліна продає молоду картоплю на ринку Привокзальному у Вінниці. Жінка привозить її з Одеси. Там кілограм картоплі коштує 3,5 грн. У Вінниці вдвічі дорожче
48-річна вінничанка Галина Жиліна продає молоду картоплю на ринку Привокзальному у Вінниці. Жінка привозить її з Одеси. Там кілограм картоплі коштує 3,5 грн. У Вінниці вдвічі дорожче

50-річна Віра Якименко з міста Хмільник торгує на ринках Вінниці та Хмельницького молодою картоплею та ранньою полуницею. Із чоловіком вивозять її власним автомобілем "жигулі".

— Бараболя дуже добре продається, — хвалиться жінка. — Першу я продавала у Вінниці на ринку "Лісопарк" по 25 гривень, а у Хмельницькому — по 28 гривень за кіло. Туди везуть менше, того ціна вища.

Нині кілограм картоплі продає за 7,5 грн. Через місяць ціна впаде до 3 грн.

Віра Якименко садить ранні сорти Синичка, Весна, Бородянська, Слов"янська та Адрета. Вони не цвітуть, а дозрівають за два-три місяці. У кожному кущі — по 8–10 картоплин. За два тижні після висадки жінка обов"язково кропить городину препаратом "Антижук".

— Жуки жеруть так швидко, що не встигає із землі показатися, — скаржиться. — Якщо одразу не покропити, урожаю не буде.

Торік через Інтернет жінка замовила новий сорт картоплі Айдан. Він достигає за місяць.

— В одному корчику по шість-вісім картоплин величиною в кулак, — продовжує. — І справді, за місяць вже є урожай.

Родина Якименків починає засаджувати город на початку березня. Орють на зиму. Після посадки землю накривають агроволокном.

— У кінці січня бараболю в ящиках переносимо під батарею в хаті, щоб прогрілася і покільчилася, — пояснює Якименко.

Молодою картоплею засаджують гектар городу. Перший урожай викопують у червні.

— В середині червня починаємо садити нову картошку, — додає. — Собі на зиму ми купуємо. Вигідніше продати молоду по 3 гривні, а закупити по 1,20 велику відібрану.

Жінка підрахувала, що торік за сезон на продажу картоплі заробила 60 тис. грн.

— Вистачить на новеньке "жигулі", — хвалиться вона. — Та нам треба невеличкий бусік, щоб зручно було перевозити картошку. Цей рік підзбираємо й купимо.

На Центральному ринку у Вінниці молоду картоплю купують неохоче. Люди бояться, що в ній багато нітратів.

— Привикли, що перші овочі й фрукти всі потруєні, та й не хтять бульбу купувати, — розповідає Аліна Лужко. Вона привозить картоплю з Чечельника. — Цей рік на Вінниччині картошечка пізнувато буде, бо пізно посадили. Тут дощі були, та поля стояли неорані, а в нас вже підгортали картошку.

Аліна щодня привозить 40 кг картоплі та 20 кг полуниці.

— За день заробляю 800 гривень, — говорить. — Клубніку вигідніше продавати, коло неї менше бігати треба.

Полуницю жінка висаджує на городі в сезонному парнику, який зроблений із металевого каркаса. Щороку на початку квітня Аліна натягає на нього поліетиленову плівку.

— Клубнічку щодня поливаю. У середині травня знімаю пльонку, щоб ягоди не попріли, — продовжує. — Головне — вберегти від заморозків, коли цвіте.

З одного куща жінка збирає по кілограму ягід.

— Вони всі великі, як півкулака, — додає Аліна. — Це від сорту залежить. Я беру Сельвію. Вона родить із початку року до середини жовтня. На смак ягоди кислуваті, та мають гарний вигляд і не мнуться при перевезенні. Для заробітку це найкраще.

Зараз ви читаєте новину «Віра Якименко на молодій картоплі заробила на "жигулі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути