четвер, 03 грудня 2009 18:09

До дитсадка записуються з тримісячного віку

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Крістіна Гончарук (стоїть) та Даша Рябокінь граються у дитсадку №27 у перукарів. Дівчатка фарбують одна одну та роблять зачіски
Крістіна Гончарук (стоїть) та Даша Рябокінь граються у дитсадку №27 у перукарів. Дівчатка фарбують одна одну та роблять зачіски

Вінницька міськрада вирішила з 2010 року в навчально-виховному комплексі N18 відкрити дві додаткові групи — ясельну і молодшу, щоб зменшити чергу до дитсадків.

Чотири початкові класи, які тут перебувають, тепер орендуватимуть приміщення в дитсадка. А юридично належатимуть до однієї з найближчих шкіл.

— Це можуть бути школи 12, 13, 20. Батьки на загальних зборах оберуть, яка їм до вподоби, — розповідає 39-річна Наталя Мельник. Із 2010 року вона завідуватиме цим дитсадком. — Поки що не зрозуміло, як бути із харчуванням. Чи школа орендуватиме нашу кухню, чи обіди привозитимуть із їхньої їдальні? Головне, що зміни не вплинуть на дітей. Вони залишаються у нас, режим роботи закладу буде той самий — з 7.30 до 19.30.

У Вінниці діє 46 дитячих садків. Цього року відкрили вісім додаткових груп. Загалом за останні роки додали 42 групи. На початку 1990-х у місті працювали 77 дитсадків. Деякі здали в оренду на 25 років, деякі перейшли у приватну власність. Загалом припинив діяльність 31 заклад.

— Планується будівництво нового садочка в мікрорайоні Поділля. Перейшов у комунальну власність дошкільний заклад від заводу тракторних агрегатів, — каже начальник управління освіти Вінницької міськради Володимир Буняк, 51 рік. — Із Міністерством оборони "воюємо" за 78-й садочок. Ніяк не можемо повернути це приміщення.

Цьогоріч міське управління освіти вперше склало рейтинг дошкільних закладів. Найкращими визнали дитсадки NN27, 38 та 35.

— Це гарний стимул для роботи дошкільних закладів, — вважає Володимир Буняк. — За перші три місця садочки отримали 10, 7 і 3 тисячі гривень відповідно.

До дитсадка N27 "Дзвіночок" по вул. Острозького батьки записують дітей із 3-місячного віку.

— Буває, що приходять вагітні й просять записати дитину, — каже завідувачка "Дзвіночка" Тетяна Рожок, 41 рік. — У нас непогана матеріально-технічна база, гарний педколектив. Діти беруть участь у міських конкурсах.

У закладі є три логопедичні групи, де навчають дітей із вадами мовлення.

Цього року відкрили вісім додаткових груп

— На 98 відсотків виконуємо норми харчування, — продовжує Тетяна Рожок. — Є своя бухгалтерія. Абсолютно не маємо затримання з продуктами — самі укладаємо договори із постачальниками.

Вартість харчування у старших групах становить 10,5 грн на день, у молодших — 7. Половину сплачують батьки, решту — з бюджету міста.

— Цього року в усіх групах за кошти міськради встановили бойлери. Раніше теплої води не було. Також купили нові двоярусні ліжка, — розповідає завідувачка.

На 10 тис. грн, які дала міськрада за перше місце в рейтингу, придбали новий музичний центр, морозильну камеру та меблі.

У дитсадку N38, який на другому місці в рейтингу, працюють 16 груп.

— У нас чотири ясельні групи, — каже завідувачка 47-річна Наталя Борак. — Це найбільше у місті, тому й немає черги.

За 7 тис. грн від міськради придбали комп"ютер та принтер, під"єднали Інтернет.

Садок санаторного типу N35 на третьому місці. Його відвідування безплатне.

— До нас ходять діти, які часто хворіють, — пояснює методист закладу Тетяна Патик. — Проводимо різні лікувальні процедури, займаємося за новими методиками — ґудзико- та ігротерапія, логіка.

За 3 тис. грн, надані міськрадою, придбали ксерокс і сканер.

Зараз ви читаєте новину «До дитсадка записуються з тримісячного віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути