понеділок, 10 червня 2013 06:15

У церквах ставлять датчики тривоги

26 травня в селі Бернашівка Могилів-Подільського району обікрали храм Покрови пресвятої Богородиці. Винесли п'ять старовинних ікон.

— Востаннє службу правили 19 травня, по закінченні церкву закрили. Відкрили за тиждень у неділю вранці. Першою зайшла дівчина-псаломниця, вибігає і кричить: "Церкву обікрали", — розповідає настоятель храму протоієрей отець Володимир. — Зразу не повірив. Коли зайшов до храму, ужаснувся — розгардіяш, розкидані речі, дерев'яні решітки. Залізли у вівтар, де можуть бути лише священики, порозкидали чашу, предмети служіння, Євангеліє.

Крадії винесли дві великі ікони — образи Спасителя та Миколи Чудотворця — та три менші.

— Образи повиривали з іконостасів. Ікони з часів побудови храму — ХVІІІ століття. Ще забрали три ящики з пожертвами, що ми збирали для дітей-інвалідів, сиріт та ув'язнених.

За час існування храму його обкрадали тричі.

— Раніше злодії таких дорогих ікон не брали. Значить, вичисляли наперед і знали, за чим лізуть. Спочатку крадії намагалися вибити вхідні двері, бо поцокані, але в них не вийшло, бо із крепкого дуба, мають засув. Тоді домкратами підняли їх, розпиляли петлі на лутці і зайшли до храму. Сільські люди кажуть, що нічого не чули. Правоохоронці сповістили всі відділи, митницю та прикордонні служби. Сподіваюся, злодії покаються.

Із початку 2013 року в області обікрали 10 церков. Правоохоронцям вдалося розкрити лише три злочини.

— У церквах варто встановлювати охоронну сигналізацію. Для далеких та глухих сіл краще ставити датчики тривоги на вікна та двері. Коли злочинці проникатимуть усередину, сторожеві, який приглядає за церквою, приходить тривожне повідомлення. Це може бути у вигляді есемес на телефон, — пояснює інспектор державної служби охорони Віктор Левицький. — Охоронець організує захист, доки приїдуть правоохоронці. До міських храмів правоохоронці приїжджають одразу, як спрацювала сигналізація.

Вартість сигналізації в середньому 1500 грн. Ціна залежить від кількості вікон та дверей у церкві.

Зараз ви читаєте новину «У церквах ставлять датчики тривоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути