1 кг хурми на базарах у Вінниці коштує 10 грн. Завозять її з Азербайджану, Грузії та Вірменії. Також пропонують італійський сорт "шафон" по 12–16 грн за кіло.
— Азербайджанська хурма — найсмачніша! — запевняє 20-річний Вюсал Мамедов. — Якщо правильно і дбайливо зберігати плоди, вони можуть пролежати всю зиму. Треба обирати сухе місце з середньою температурою.
В Азербайджані 1 кг хурми коштує 2–3 грн. Її зривають недостиглою, жовтою.
— Вона у дорозі стає оранжевою, — пояснює Мамедов. — Найбільше вінничани купують один із різновидів хурми — "Корольок". Вона смачніша й коштує дешевше — 8 гривень. Правда, звичайна хурма зберігається довше.
58-річна Надія Бондаренко торгує на вінницькому ринку "Привокзальний", що біля Залізничного вокзалу. На базарі жінка працює понад 15 років.
— До Нового року торги не дуже. За сьогодні десь з 15 штук хурми продала, — каже Бондаренко. — А на свята почнеться торг. Щодня минулого року по п"ять–вісім ящиків продавали. Звичайно, тоді і ціна підніметься. Приблизно на гривню за кіло.
Хмельничанка Галина Пісоцька, 37 років, продає хурму "Корольок" з Азербайджану по 11 грн. Каже, що вторгувала лише чотири штуки.
— Іспанська хурма, або хурма сорту "Какі", солодка завжди, а в "Королька" як м"якоть зеленкувата, то плід буде трохи терпким. Він чим темніший, тим солодший, — пояснює Галина. Каже, що "Корольок" стиглий тоді, коли на шкірці є тонкі темно-зелені смужки.
— Хурма зверху має бути наче скляна, а м"якоть усередині — світла, оранжева, — додає.
Іспанський "Корольок" та хурма "Какі" на центральному продовольчому ринку Хмельницького коштують 18 грн. Грузинська хурма з кісточкою — 17. На 1 кг виходить три великі плоди або чотири-п"ять маленьких.
Коментарі