Ексклюзиви
понеділок, 07 листопада 2011 00:45

"Уже шоста няня за місяць втікла"

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Няня Людмила Данилівська (на фото ліворуч) у дворі багатоповерхівки по вулиці Зодчих у Вінниці гуляє з дворічною Софією, яку доглядає кілька місяців
Няня Людмила Данилівська (на фото ліворуч) у дворі багатоповерхівки по вулиці Зодчих у Вінниці гуляє з дворічною Софією, яку доглядає кілька місяців

У газетах Вінниці та на вокзалах з'явились оголошення: "Шукаю няню. Конча-Заспа. 800 гривень у день". Пробую влаштуватися на роботу. На дзвінок відповідає Оксана. Каже, няні потрібні й у Вінницю, але платитимуть 400 грн. Домовляємося про співбесіду.

— Няня нужна срочно, — говорить Оксана із київського агентства із підбору персоналу. — Не можуть витримати з цією сім'єю. Уже шоста няня за місяць втікла звідти. Діти невиховані, грубіянять, матюкаються.

На співбесіду приходить матір дітей. Одягнена в чорну коротку сукню. Біляве волосся підібране заколкою з камінням Сваровські. Представляється Ельвірою.

— Ваше образование? — питає мене. Просить показати руки, ретельно придивляється, чи в мене чисті й підстрижені нігті. Питає, чи немає проблем із зубами і хвороб, які можуть передатися дітям.

— Руки говорять усе, — каже Ельвіра. — Якщо вони чисті й акуратні — то нянька чистоплотна.

Ельвіра уточнює, чи маю своїх дітей і чи здатна вдарити малих.

— Запам'ятай, це багатий клієнт, тому ніяких питань про особисте життя, — говорить Оксана. — Із тобою підписуємо договір, що про родину і свою роботу нічого не будеш розказувати. Не спор із клієнтом, якщо він каже, що не так працюєш — значить, не так. Мовчки схилила голову і пішла. У мене була одна клієнтка, яка довго і добре працювала нянею в одній багатій сім'ї в Києві. А вигнали за те, що здала хазяйці походеньки її чоловіка з дєвочками. Не лізь в їхню жизнь, хай хоч на голову стають.

Уранці наступного дня йду знайомитися з дітьми. За угодою, маю займатися вихованням  6-річного хлопчика і 4-річної дівчинки. Родина живе у дворівневій квартирі в елітному мікрорайоні Поділля. На першому поверсі вітальня з меблями із червоного дерева, кухня-їдальня, ванна, туалет і кімната для персоналу. Крім мене, в родині працюють кухарка та прибиральниця.

— Детские там, — показує вгору господиня. — Идите, познакомьтесь. На роботу в декольте и с косметикой не ходить. Нечего мужа соблазнять.

Піднімаюся дерев'яними сходах. Вони так натерті до блиску, що я бачу своє відображення. На другому поверсі дві дитячі із написами "Тимур" і "Аліна". Далі коридором — спальня батьків, ванна, туалет, робочий кабінет. Стукаю в рожеві двері. На підлозі 4-річна дівчинка збирає будинок із кубиків. Вітаюся та намагаюся теж узяти участь у грі.

— Пашла отсюда, — відказує мала. — Хочу бути сама, і гратися сама без няньок.

У сусідній кімнаті за комп'ютером сидить її брат. Розстрілює монстрів. Пропоную почитати.

— Ти хочеш, а я — нє. Мені не інтірєсно читати і писати. І вообщє, я в школу не піду. Папа каже, щоб стати прєзідєнтом, знань не треба, нужно дєньгі.

Хлопчик виходить із кімнати.

— Наша нова учілка, — звертається до сестри. — Тепер знов буде борьба за знанія. Забудь про тєлік, а я про комп'ютер.

На контакт діти не йдуть. На звернення не реагують. Ігнорують мене.

У мої обов'язки входить догляд за дітьми, їхнє навчання та харчування. Також маю відводити на індивідуальні заняття з малювання, балету та плавання.

— Дітей треба як мінімум три рази за день переодіти. Всьо должно бути по цвєту, — пояснює Ельвіра.

Заходимо з нею в гардеробну, де по кольорах виставлені туфлі та кросівки. До них висять сукні, штани та сорочки. У 4-річної Аліни понад 10 сумочок. Дитяча гардеробна займає кімнату близько 20 кв. м. Поряд — гардеробна батьків.

Мій робочий день із 7.00 до 20.00. Гроші маю отримувати щотижня. Доки чекаю господарку, спілкуюся з кухаркою. Вона працює два місяці.

— Діти вижили трьох нянь на моїх очах. Одній порізали куртку. Із другою було вроді нормально, но в дітей уже проснувся дух протесту. Та й хазяйка відноситься до нас як до рабів. Може позвонити ввечері та сказати, що лишаєшся на ніч. І ти мусиш бути з дітьми.

45-річна Ірина зі Жмеринки працювала нянею в Києві. Робота позмінна. У сім'ї потрібно провести чотири дні. За добу платять 800 грн.

— Доглядала дитину до року. Дивитися за нею приходилося і вдень, і вночі. Я спала по 2 часа в сутки, — розповідає. — У мої обов'язки входило приготування їжі, миття дитячого посуду, стірка та глажка дитячого одягу. Доки дитина спить, я біжу на другий поверх гладжу. Якось спалила швейцарський слюнявчик за 200 гривень. То так злякалася, що ховала той слюнявчик у своїх вєщах, як преступніца. Якщо дитина царапнула себе ногтіком, це вже катастрофа для няні.

Ірина згадує про жінку, з якою познайомилася в агентстві. Її оштрафували за пропалену дитячу куртку. Вона чотири місяці працювала безкоштовно.

— На одній співбесіді мамочка одразу попередила, що в них культ родітєлєй. Це значить дитину на руки не брати, не цілувати, до себе не прижимати. А як заспокоювати? Шукайте інші методи. Наступне питання: "Якщо ви сидите в салоні й п'єте каву, а мій чоловік вийшов у трусах, що ви зробите?". Кажу, що не уявляю няню, яка сидить у салоні та п'є кофе, бо їй ніколи, а якщо ваш чоловік появився в трусах, то я як хороша гульчатай опущу очі й вийду з салону. Тебе ніхто ніколи не спитає, чи ти щось їла сьогодні. Холодильники в них пусті. Самі п'ють лиш енергетичні напої й таблєтки для похудєнія. Їдять у ресторанах. Дітям їсти поза розкладом забороняють, щоб не поправлялися. Довше тижня таку роботу витримати важко.

 

15–20

гривень отримує няня за годину роботи у вінницькій сім'ї із середнім достатком. Робочий день триває 6–8 год. Мають два вихідних на тиждень. Влаштовуються через кадрові агенції. Частіше на роботу беруть нянь, які вільно володіють іноземними мовами. Їм доплачують за навчання мови по 5 грн/год.

 

Зараз ви читаєте новину «"Уже шоста няня за місяць втікла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути