понеділок, 23 вересня 2013 07:45

"Побачив, що водка у пластіковій пляшці, й відказався"

Автор: малюнок Володимира Казаневського
 

У Вінниці є 5 місць, де можна купити самогон. Найбільше продають на Привокзальному ринку, біля рибних яток на Центральному ринку, неподалік колишнього ринку Супутник, на базарах Юність та Західний біля автовокзалу.

17 вересня йдемо торгувати самогоном на Привокзальний ринок. Розлили у дві пластикові півлітрові пляшки. О дев'ятій ранку стаю при вході на ринок. Пакет закочую, щоб було видно пляшки. Поряд ставлю пластикові стаканчики, гукаю, щоб люди куштували горілку.

— Дєточка, ти шо, здуріла чи хочеш, щоб нас тут усіх загребли? — підбігає за хвилину беззуба повнувата жінка у плетеній кофті. Руки потріскалися від вітру. Одяг старий, вигладжений. Називається Катериною Іванівною. Не вимовляє літеру "р". — Ховай, бігом. І йди подальше звідси.

Пояснюю, що горілку сьогодні треба продати.

— Оптом давай, заберем по 12 рублів за пляшку. Тіки сховай бігом, поки мєнти не прийшли. Бо як побачать, то всіх перетрусять.

Відходимо вбік. Там жінки торгують насінням, смаженими пиріжками, кров'янкою та ковбасою.

— Ти як ше надумаєш прийти смагою торгувати, то мусиш принести прикритіє. Он у Єгорівни як самогоночка продається. Ящичок, дно заліплене добре, а збоку дирочка, щоб можна було пляшку дістати, — показує на жінку, яка торгує яблуками, насінням і пиріжками. — Ану, Єгорівна, достань пляшку, покажи дєвці, як торгувати.

Жінка згинається, кілька разів лапає рукою в ящику і дістає скляну півлітрову пляшку з-під горілки.

— Треба в стікло пакувати, хто це з пластіка пити буде. До мене пару тижнів тому підходить алкаш, весь синій, ледь на ногах стоїть. Побачив, що водка у пластіковій пляшці, й відказався. Сказав: неекологічно, водка з пластіку — отрава. І хай як уговарювала, не взяв, — додає Катерина Іванівна.

Згадують, що переважно ходять чоловіки.

— Буває, великі партії заказують. В серпні жінка робила дочці весілля в селі, то заказувала два відра горілки. Казала, що в них у селі казьонку не признають, — розповідає 63-річна Ольга Загороднюк із Вінниці. — Ми оптовикам ціну скидаємо. А так продаємо від 16 до 22 гривень за півлітру. Це смотря яка самогонка.

Відкручує пляшку з горілкою, нюхає.

— Це в тебе бурячиха, така найменше ціниться. Від 15 гривень за пляшку. Від неї голова болить на утро. Вона жостка дуже, — пояснює Загороднюк.

— А ше палить як дракона та й вкус у роті після неї ніби машину буряків утоптав, — додає Катерина Іванівна. — Найкраще продається цукровка. Може бути медовуха. В нас добавляють половину меду, решту і варення, і сахар ллють. Раньше давали пробувати. На закусь приносили кусок хліба з салом, нарізали в лоточок маленькими кусінчиками й видавали. Вже з півроку, відколи почали ганяти, не даєм, бо як мєнти побачать, можуть і товар забрати.

Запитую, чи важко домовитися з міліцією.

— Як на кого попадеш, — говорить напівшепотом жінка, яка торгує кров'янкою. — Буває, з мєнтами договорюємся за двадцятку, але це як невелика партія до 10 пляшок. Як більша, тре віддати 50-100 гривень.

Цікавлюся, де краще продати горілку.

— У тебе прикриття нема, то тре стати отамо під приміськими касами. Тільки ж не з пакєта доставай. Краще під куртку сховати, — продовжує Ольга Загороднюк.

Іду до приміських кас. За годину підходять двоє чоловіків. Цікавляться, чи нема "горючого". Віддаю одну пляшку за 16 грн.

— Ти тамо йди на продуктові ряди, там і на разлів можна продати, — підказує невисока чорнява жінка. Називається Оксаною Кравець. Показує на місце при вході, де торгують селяни.

У двох чоловіків запитую, де продати самогонку.

— Та отамо за прийомом горіхів. Ще біля м'ясного павільйону. Я на минулому тижні спродався, — каже 58-річний Володимир Русінко. — Жінка зварила варення з аґрусу, а воно постріляло, все до єдиної банки. Перегнав на водку, вийшла така добра самогонка. Чотири з половиною літри. Спродав біля м'ясного павільйону. По 20 гривень за півлітру. Нічо з собою не носив, тільки горілку. Таке чувство, що люди на нюх оприділяють, що ти її продаєш, самі підходять, питають.

Другу пляшку за півгодини забирає жінка. Каже, натиратиме коліна, бо крутять. Від неї чути перегар.

16 літрів самогону продають у п'ятницю з 15.00 до 19.00. Тоді найбільше беруть горілку. Торгують переважно біля приміських кас або при вході на ринок Привокзальний. Продавці зауважують серед покупців багато жінок і підлітків. У будні забирають не більш як 2 л горілки.

6,2 гривні собівартість літра самогону. На 6 кг цукру треба 0,5 кг дріжджів. Буде понад 7 л горілки міцністю 47°.

Зараз ви читаєте новину «"Побачив, що водка у пластіковій пляшці, й відказався"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути