понеділок, 28 листопада 2011 06:30

Втрачені документи поновлюють через БТІ

"Я купила в селі стару хату за 4 тисячі гривень. Хазяї сказали, віддають так дешево, бо документів немає, я їх можу сама зробити. А тепер у цій хаті мене не прописують. Як зробити документи?"

Запитує Світлана Шейх

із села Вернянка Липовецького району.

Радить завідувач юридичної консультації Замостянського району Вінниці 52-річний Анатолій Грачов.

— Будинків без документів не буває. Якщо вони втратилися, то їх треба поновити через районне бюро технічної інвентаризації. Документами можуть бути: завірений нотаріусом договір купівлі-продажу або свідоцтво на право власності, або свідоцтво про спадщину, або договір міни. Домова книжка — це не документи на право власності. Власник хати має піти в районне БТІ та написати заяву про надання йому витягу з державного реєстру про те, хто є власником цього будинку, та на підставі якого документа.

Якщо мова йде про старі сільські хати, коли люди просто будувалися і жили, то документів може не існувати. У такому разі власнику треба звернутися до сільради, щоб створила комісію й оформила акт прийому будинку в експлуатацію. На підставі цього акта сільрада ухвалює рішення про видачу свідоцтва на право власності. Будинок реєструють у БТІ.

Інколи хата може бути на балансі органу місцевого самоврядування. Це якщо не знайшлися спадкоємці. Тоді документи — у сільській чи міськраді.

Якщо купуєте хату без документів, то, даючи власнику гроші, обов'язково беріть розписку. Її не треба нотаріально завіряти. Людина, яка отримала гроші, пише своєю рукою, скільки отримала, від кого, за що, і претензій немає. Обидві сторони підписуються. Якщо є свідки при цьому, то вони також мають підписатися.

Зараз ви читаєте новину «Втрачені документи поновлюють через БТІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути