четвер, 04 березня 2010 19:11

"У нас навіть серед священиків трапляються розлучення"

Автор: фото надане Вінницькою єпархією
  Архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон (у центрі) планує завітати додому до кожного священика, які підпорядковуються його духовенству
Архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон (у центрі) планує завітати додому до кожного священика, які підпорядковуються його духовенству

Вінницька єпархія Української православної церкви Московського патріархату оголосила 2010-й — роком сім"ї.

— Повноцінною родина стає з народженням дітей. В ідеалі — це тато, мама і п"ять "я" — дітей, — говорить архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, 47 років. — Хочемо піти з телебаченням у зразкові православні сім"ї, де люди відмітили 20, 50 і більше років подружнього життя. А також у молоді сім"ї, які виховують по чотири-п"ять дітей. Це буде щось на зразок передачі "За склом" тільки з позитивним забарвленням. Ми показуватимемо, як виховують дітей, як разом стають до молитви, як готуються до свят, разом садять город. Плануємо провести на базі обласної лікарні імені Пирогова конференцію на тему запобігання абортам. Жінки мають знати, що за кров невинно убієнних дітей треба відповідати. Організовуватимемо парафіяльні свята та лекції, присвячені сім"ї.

Чи маєте рецепти попередження розлучень?

— Для тих, хто вступає у шлюб, обов"язковим є катехізис. Це співбесіда, на якій ми пояснюємо, що подружнє життя — не суцільна романтика. Будуть і хвороби, і випробування. Тому важливою є духовна любов. Без неї подружні стосунки не витримують випробувань на міцність. За тиждень до вінчання молодята мають прийти до сповіді та причастя. Вінчання не врятує шлюб, якщо молоді не будуть однодумцями. У нас навіть серед священиків трапляються розлучення.

Церква дає розлученим другий шанс?

— Другий шлюб церква благословляє, коли причиною розлучення є перелюб, алкоголізм, наркоманія, СНІД чи відбування покарання в тюрмі. А ось коли кажуть "не зійшлися характерами" — це не аргумент. При створенні сім"ї завжди є притирання. Замість двох "я" стає одне "ми". Якщо через якийсь час любов пропала, то це тому, що не було духовного єднання.

Сьогодні вже нікого не дивують одностатеві сім"ї.

— Содомські гріхи, збочення завжди були присутні в житті людей, але не мали такої реклами, як сьогодні. Сьогодні цей гріх став мало не чеснотою. Про це відкрито говорять у шоу-бізнесі. Прикро, що держава своїми законами дає свободу сексуальним меншинам, а деякі церкви навіть вінчають одностатеві шлюби. Блуд, онанізм, содомські гріхи, скотолозтво — усе це гріхи, які засуджує Біблія.

На дверях храмів з"явилися оголошення, що до хрещення будуть допускатися хрещені батьки тільки після розмови зі священником. Для чого це?

— Це також катехізис для майбутніх хрещених батьків. Тому що часто вони розуміють свою місію однозначно — прийти на день народження та на Різдво і подарувати дорогий подарунок або якось інакше матеріально підтримувати дитину. А про те, що потрібно молитися за похресника, приводити його до причастя, показувати дитині красу православного світу і врешті-решті — відповідати перед Богом за своїх хрещених — про це не знають.

Якщо матушка не підходить, то поміняєте?

Кажуть, останнім часом священики Київського патріархату масово переходять у Московський патріархат.

— Про масовість говорити рано. За останні роки з Київського патріархату перейшли два священики з парафіями в селах Дяківці та Шевченкове Літинського району. В останньому селі є багатьом відома чудотворна Зіновинська ікона Божої Матері. Зараз цей процес переживають у селах Стадниця Вінницького та у Росоші Липовецького районів. Подекуди цей перехід супроводжується конфліктами і навіть бійками.

Як проходить атестація духовенства, яка припадає на час Великого посту?

— Священики складають іспити. Співбесіди проходять і матушки. Дехто жартує: якщо матушка не підходить, то поміняєте?

Чи правда, що ви особисто перевірятимете умови проживання священиків?

— Як владика я маю знати, в яких умовах живуть священики єпархії. А вони залежать від того, де служить священик — багата чи бідна парафія. Адже зарплату йому не держава платить, а парафія. Десь є газ, а десь матушка дровами грубку палить. Десь священику курку принесуть, молока дитині, а десь самому треба бізнесом займатися.

Зараз ви читаєте новину «"У нас навіть серед священиків трапляються розлучення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути