понеділок, 08 жовтня 2012 05:15

У котлі можна палити сміття

51-річний Геннадій Ковальов із села Цекинівка Ямпільського району три роки тому в будинку встановив сучасну систему опалення.

— У нас район негазифікований. Мав дві груби, в яких палили дровами, частина кімнат були холодними, — розповідає. — На зиму треба було 15 складометрів дров, тепер спалюю 10 і маю тепло по всій хаті.

Геннадій Ковальов живе в одноповерховому будинку площею 100 кв. м.

— Усю систему опалення зробив сам, — пояснює. — Узяв звичайні стальні батареї та котел, за який віддав близько 2 тисяч гривень. Біля котла встановив шматок металевої труби, далі — поліпропіленові труби. Воду від котла качає насос. Можна було ставити труби під наклоном, щоб вода текла самостійно, але тоді падає ефективність.

Геннадій продовжує палити дровами. За складометр платить 270 грн.

— Котел у мене газогенераторний. Це значить, що там велика камера згорання з невеликим доступом кисню. Температура горіння всередині сягає 1300 градусів. Горить усе: можна кидати сміття, старі чоботи, пластикові пляшки. Паливо треба закладати двічі на добу.

Раз на сезон чоловік чистить котел. Це займає не більш як годину.

— Коли встановлюєте котел, треба правильно зробити комин, він має бути широким, тоді проблем із чищенням нема. Якщо комин вузький, його доводиться чистити двічі на сезон.

Усю зиму температура в будинку тримається близько +20°С.

— У мене хоч і є газ, але довелося ставити паралельно й дров'яний котел, — пояснює вінничанин Ігор Чаплинський, 49 років. Він має будинок на 280 кв. м. — Коли строївся, не думав, що газ по кишенях битиме. Тої зими до мене переїхала донька з малим онуком, мусів палити на всю катушку. У місяць за газ платив по 750 гривень. На початку весни поставив альтернативний котел, поспалював там старі картонки, пляшки. У хаті було тепло. Прогрівалося за 10 хвилин.

У батареї Ігор Чаплинський залив машинне масло замість води.

— Воно швидше гріється і не замерзає, — пояснює. — Доки в людей стояли чавунні батареї, то було дорого, тепер уся система в мене в хаті вміщає 50 літрів рідини.

У квартирах для додаткового обігріву використовують каміни.

— Відколи заборонили індивідуальне опалення, люди ставлять їх у вітальні, — розповідає майстер зі встановлення камінів Олег Мазуренко, 37 років. — Робимо його за три дні, димохід виводимо в зовнішню стіну квартири, ніяких дозволів не треба.

Встановлення каміна обійдеться в 6 тис. грн.

— І тепло, і полєзно. Прийшов раз до знайомих, а вони на дев'ятому поверсі в каміні шашлик жарять, витяжка хороша, навіть диму не було.

Зараз ви читаєте новину «У котлі можна палити сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути