четвер, 18 лютого 2010 20:25

Світлана Кравчик отримала візу через п"ять днів

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  У холі Генерального консульства Польщі у Вінниці виконувач обов’язків консула Анджей Сломські (ліворуч) та заступник начальника обласного управління міжнародного співробітництва Володимир Мережко (праворуч) вітають католицького священика отця Олександра з
У холі Генерального консульства Польщі у Вінниці виконувач обов’язків консула Анджей Сломські (ліворуч) та заступник начальника обласного управління міжнародного співробітництва Володимир Мережко (праворуч) вітають католицького священика отця Олександра з

12 лютого у Генеральному консульстві Республіки Польща у Вінниці 15 вінничанам видали перші візи. Отримати шенгенську візу із Хмельницького приїхав католицький священик костьолу імені Христа Царя 27-річний отець Олександр.

— До цього мав лише крайову візу, — демонструє закордонний паспорт. — Їздив її оформлювати у Львів. А тут сподобалося більше, немає черг. Хочу поїхати в Польщу на відпочинок. Думаю, ще трохи поподорожувати.

42-річна вінничанка Світлана Кравчик оформила робочу візу.

— Це не проста віза, а з "коридором" на рік. Можу їздити додому, коли потрібно, — розповідає. — Заплатила за неї 35 євро та 15 гривень за послуги. Документи подала 8 лютого, і вже через п"ять днів вручили візу. П"ять років їжджу працювати в Польщу тренером з фітнесу. Було дуже незручно оформлятися через Київ. Присісти там немає де, відходити не можна. По 50 гривень платили людям, щоб заповнили анкету англійською. А тут писала все сама, дівчата з віконечка допомагали.

Приміщення консульства облаштували в державних кольорах Польщі — червоному та білому. На стінах — фотографії визначних місць. У холі стоять м"які дивани. Усі меблі завезли з Польщі.

Людей обслуговують одночасно в дев"яти віконцях. Щодня можуть прийняти до 300 осіб з Вінницької, Хмельницької та Житомирської областей. Виконувач обов"язків консула Анджей Сломські зауважує, що 15 категорій українців можуть безкоштовно оформити візу.

— Це діти, пенсіонери, учасники культурних заходів, журналісти та жителі міст-побратимів, — перераховує він. — На майбутнє думаємо, аби скасувати візовий режим. У Вінниці нас асоціюють з фабрикою віз. Хотілося б ніжно попросити, аби нас не тестували. В перший день роботи консульства з 28 чоловік четверо подали фальшиві документи. Ми проводимо серйозну обробку даних, тому обманути нас неможливо. Цим людям мусимо обмежити на два роки в доступі на територію Польщі.

Щодня відкривати візу в польське консульство приходить від 10 до 50 осіб. На Вінниччині, Хмельниччині та Житомирщині живуть понад 110 тис. українців із польським корінням.

Зараз ви читаєте новину «Світлана Кравчик отримала візу через п"ять днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути