Ексклюзиви
понеділок, 22 липня 2013 07:15

Селяни зібрали 40 тисяч гривень

У селі Джурин Шаргородського району люди протестують проти жахливих умов в дореволюційній лікарні. Ремонт там не робили кілька десятків років, воду носять відром. Протікає дах — через це горить проводка.

— Мене в шість ранку привезли в лікарню із тиском, лежала під крапельницею і на мене впала стіна, — розповідає 73-річна Галина Огородник. — Всі люди повстали, щоб хворих перевели в новіше приміщення, де було терапевтичне відділення. Ми готові самі ремонти робити, здавали гроші на опалення.

Мешканці Джурина та шести навколишніх сіл написали звернення до районного і обласного керівництва, щоб їм дозволили перейти у новіше приміщення. Якщо їхні вимоги не виконають — вийдуть перекривати дорогу.

— Три роки тому там була терапія. Люди за свої гроші зробили ремонт. Потім відділення вирішили закрити, але передумали й перевели у старе приміщення, яке колись було конюшнею. Пацієнти жаліються постійно, що стіни падають, вмитись нема як, — каже голова ініціативної групи Наталія Заурна, 49 років. — Чиновники не дають переїхати туди, кажуть, нема опалення. Воно стоїть пусткою в кінці села. Думали, що його хтось хоче викупити, та для чого, поки неясно. Ми організували людей та зібрали 40 тисяч гривень на котел, хочемо, щоб на осінь хворих клали в нормальні палати.

Лікарня обслуговує понад 5 тис. людей із Джурина та шести навколишніх сіл. Робити ремонт не дозволяють, пояснюють, що приміщення завелике для селян, бо розраховане на 60 ліжок. А щоб громада не збиралася, почався тиск на терапевта Віктора Кутаф'єва. У його кабінеті провели обшук, вилучили ліки пацієнтів. Порушили кримінальне провадження, тепер погрожують, що лікаря посадять і приміщення взагалі стане не потрібне.

— Подібні ситуації в багатьох селах на Вінниччині, — пояснює юрист 37-річний Вадим Нестерук. — Ініціативній групі треба скласти план розвитку лікарні, продумати, може, туди перенести ще аптеку, зробити притулок для літніх людей. Цей план подавайте районним чиновникам, обласним та шліть на міністерство охорони здоров'я. Треба чітко визначити людину, яка відповідатиме за ремонт, збір грошей. Щоб людей не підставили, краще створити громадську організацію і проводити все через неї.

Зараз ви читаєте новину «Селяни зібрали 40 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути