понеділок, 01 серпня 2011 05:00

Просять відкрити притулок для наркоманів

— Мій 30-річний син Сергій погибає на очах, — каже жителька Жмеринки Марія Петришина, 51 рік. — Не сьогодні-завтра накладе на себе руки. Рік тому він ще міг остановитися, бо лічився від наркоманії та ВІЛ-СНІДу на "Острові скарбів" в Кам'яногірці (село за 20 км від Жмеринки. — "ГПУ"). А тепер кінець! Усі вени на руках і ногах у дирках. Чому закрили той центр? Я готова віддати все до копійки, щоб він знову запрацював.

Центр реабілітації наркоманів закрили 2010-го, — розповідає колишній керівник "Острова скарбів" Костянтин Ястребов, 30 років. — І за цей час їхня кількість у Жмеринці зросла з шести до 130 чоловік, з яких більшість ВІЛ-інфіковані. Спочатку Кам'яногірка бунтувала, що привезли наркоманів та хворих на СНІД, що будуть розносити заразу по селі. Але потім подружилися. Вирощували картоплю, допомагали селянам тягнути газопровод. Курс реабілітації становив шість місяців. Один із наших Олександр Фігаль після цього став директором подібного реабілітаційного центру в місті Овруч Житомирської області.

Реабілітаційний центр в Кам'яногірці координувала та фінансувала мерія.

— Ми мали кращі показники в Україні, — продовжує Костянтин Ястребов. — Із усієї України в Жмеринку приїжджали фахівці на стажировку. Але влада чомусь вирішила, що ми не потрібні. Казали, що проблем із наркозалежними немає, і закрили центр. Так тих проблем не було, тому що центр діяв.

Жителі Жмеринки просять відновити роботу центру. Кажуть, раніше наркомани були всі в одному місці, а тепер по всьому районі гуляють.

— Як таке може бути, що в залізничному місті, звідки йдуть поїзди на всі напрямки, немає жодної програми з профілактики наркоманії та ВІЛ-СНІДу? — говорить секретар міськради В'ячеслав Миколайчук. — А такі програми були. Я сам їх із колегами писав 2007 року. Новий мер Жмеринки Зіновій Трахтенберг пообіцяв, що як тільки приймуть бюджет на 2012-й, так і відкриють.

У селі Хомутинці Калинівського району планують відкрити притулок для 10 наркозалежних. Зараз їхні анкети перевіряє районна прокуратура.

— Наркомани після лікування потребують реабілітації, — каже голова села Оксана Мудрик, 49 років. — Центр відкриють двоє колишніх поліцейських з Америки — подружжя Марк та Лаура Бохенен. Їхній метод — праця. Зараз у будинку роблять ремонт, наших дітей учать англійської.

В області працюють чотири реабілітаційні центри для наркозалежних. Вони створені релігійними громадами: центр духовної соціально-психологічної реабілітації "Отчий Дім", громадська організація "Вінниця — серце України", "Віфезда" з Вінницького району та "Джерело життя", що у Томашполі.

— З ними співпрацюємо, але які методи вони використовують — не знаємо. Шкода, що немає обласного центру, — каже начальник відділу обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Оксана Яворська, 40 років. — Але є служби профілактичної роботи при центрах соціальних служб — у Вінниці, Ладижині, Ямполі, Хмільнику, Вапнярці та Гайсині. Вони видають наркозалежним стерильні шприци, серветки, бинти та засоби контрацепції.

У Вінницькій області живуть 1118 наркозалежних та 1700 хворих на СНІД і ВІЛ-інфекцію.

Зараз ви читаєте новину «Просять відкрити притулок для наркоманів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути