Ексклюзиви
четвер, 27 серпня 2009 18:49

Поховали Олександра Шаповалова

23 серпня у Вінниці поховали 19-річного Олександра Шаповалова, який загинув в Італії на одноденних велоперегонах.

Трагедія сталася 11 серпня в містечку Феліно. Олександр упав у канаву, дістав серйозну травму живота — відкрилася сильна внутрішня кровотеча. Помер у лікарні.

— За 40 років моєї роботи така трагедія вперше, — розповідає 61-річний Сергій Ніколаєв зі спортивної школи "Колос". Він був першим тренером загиблого. — Падають спортсмени, ламають руки, ноги. А тут точний удар, лопнула артерія. Збіг обставин. Бо в нашому виді спорту спеціально тренуємось, як правильно падати, аби не отримати травму.

Займатися велоспортом Олександр почав 2001 року.

— Одразу було видно, що це перспективний спортсмен. Завжди казав, що буде чемпіоном. І добивався результатів. От до нас щороку приходить близько сотні дітей. У процесі відсіюються, не витримують. З останнього набору лише один хлопчик залишився.

2006-го Шаповалов став бронзовим призером на чемпіонаті України.

— Там його помітили з центру спортивної підготовки у Харкові, — продовжує Ніколаєв. — Їх фінансують країни Європи. Відбирають талановитих дітей, а потім забирають виступати за свої збірні. У мене почали розпитувати, як дивлюся на те, щоб Саша переїздив до них. Казали, що дадуть велосипед, забезпечать харчуванням, навчанням, зборами. Бо в нас мінімальне фінансування. На збори доводиться їздити за свої гроші. Я сказав, що не проти. Порадив запитати Сашу і його батьків. Вони теж погодилися.

Олександр Шаповалов тричі вигравав чемпіонати України. Був переможцем етапів Кубка світу. Півроку тому його запросили жити та тренуватися до Італії.

— Сашу єдиного з України забрали італійці. Підписав контракт на чотири роки, — говорить Сергій Ніколаєв.

Тіло спортсмена з Італії везли автомобілем, оснащеним морозильною камерою. На похорон до Вінниці приїхала з Харкова  Олександрова дівчина. Вона займається легкою атлетикою.

Зараз ви читаєте новину «Поховали Олександра Шаповалова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути