понеділок, 26 листопада 2012 00:30

Платних донорів шукають зранку

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Сто працівників державтоінспекції Вінничини здали кров на початку листопада. Її віддадуть людям, що постраждали в аваріях
Сто працівників державтоінспекції Вінничини здали кров на початку листопада. Її віддадуть людям, що постраждали в аваріях

20 листопада близько 8.30 з Обласної станції переливання крові на вул. Пирогова у Вінниці виходить сивий чоловік. До спортивної чорної куртки великою булавкою прикріплений папірець, на якому кілька разів ручкою виведено:"Шукаю донорів!"

Питаю, скільки платить за здачу.

— По 200 гривень за 200 мілілітрів крові, — уважно роздивляється мене, представляється Леонідом. — Мені потрібні 10 людей. Шість мужиків вже пішли здавати. У мене мама в больниці. Неділю назад зробили операцію на тазобедреному суставі. Організм слабий. Чи не кожен день треба плазма. Іду сюда, прошу людей здавати кров для неї. Бо плазму не всігда можна купити. Розбирають швидко. От і виходить, що в день по 2 тисячі на одну тільки кров іде.

До приміщення в дорогому пальті підходить чоловік, на вигляд 35 років.

— Щось сьогодні не многолюдно, — тисне Леонідові руку. — Учора народу було як на кастингу. Бери того, хто більше сподобається.

Заходжу до станції. У вестибюлі медсестри роздивляються лосини на продаж. Одна вагітна в довгій дублянці сперлася об двері. Питаю її тихо, чи не потрібні платні донори. Гроші за цю процедуру пропонують чоловіки, в яких мають народжувати дружини, родичі хворих, яким постійно потрібне переливання, або люди, яких лікують препаратами крові.

— Уже ні, чоловік договорився з сусідом за 150 гривень, — також шепоче. — Сам боявся. Може впасти в обморок, коли з вєни кров беруть. Це в нього так із дєтства.

Повертаюся на вулицю. Леонід уже розмовляє з двома хлопцями. Один із них набирає номер на мобільному.

— Мішань, сунь сюди. Є прикольна шняга. По 200 рубасів дають. Нє, не просто так, за півлітри. Крові. Ги-ги-ги. Та нє, ти готовий стати донором? Я йду, ти як хочеш.

Леонід каже, найбільше шансів знайти платних донорів біля станції із 8.00 до 10.00.

— Учора зміг прийти тільки десь до третьої дня, глухо, як у танку, — зітхає. — Тут, як на базарі. Є покупець, є продавець. Уже другий тиждень тусуюся. Чув, хтось має постійних клієнтів. Або працюють через посрєдніків. Хто в больницях через медсестер, хто тут, на станції. Держуть контакт по телефону. Приходять шукати донорів небагато. Такі, як я, тут ненадовго.

За законодавством про донорство кров здають безкоштовно. Лікарі знають тих, хто продає кров, але вплинути на них не можуть. Запевняють, що 96% здають кров безкоштовно, їм на обід дають 36,5 грн. Раніше гарячими стравами годували в їдальні.

Тиждень тому для жертв дорожніх аварій кров здали 100 працівників Державтоінспекції.

Працівники станції переливання крові усім колективом здають кров у День донора 14 червня.

— Нічого страшного в цьому немає, — каже заввідділу комплектування донорських кадрів 48-річний Сергій Придатченко. — Щодня до нас приходять 60-80 людей. Потенційному донорові в реєстратурі слід пред'явити паспорт. Його перевіряють за комп'ютерною базою на наявність несумісних із донорством хвороб. Кров не можна здавати тим, хто перехворів гепатитом В і С, сифілісом, мають ВІЛ/СНІД, обов'язково робимо попередні аналізи Перед здачею всім наливають гарячий чай і дають печиво. Після цього краще циркулює кров.

50

грамів заварного чорного чаю "Батік" за день витрачають на донорів у Вінниці.

10

днів після виривання зуба не можна ставати донором. Півроку після абортів і рік після нанесення татуювання

 

Зараз ви читаєте новину «Платних донорів шукають зранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути