четвер, 17 березня 2011 17:55

Підприємцям повинні платити лікарняні

"Я була приватним підприємцем. Місяць тому виробництво закрила. Пішла на лікарняний по вагітності. Стала на облік у соцзабез. Там мені кажуть, що грошей я не отримаю. Чому?"

Запитує Ірина Олійник із Вінниці.

— Жінка може отримати гроші на лікарняні. Навіть якщо вже закрила підприємництво, — пояснює головний спеціаліст відділу призначення соціальних допомог вінницького районного соцзабезу 37-річна Ганна Заремблюк. — Сума залежить від того, сплачувала вона внески до соцстраху чи ні. Якщо таких внесків не сплачувала, тоді допомогу їй мають призначити в управлінні праці. Щоб стати туди на облік, потрібно взяти довідку з соцстраху, що не перебуває в них на обліку. Якщо платила внески, лікарняні виплатить Фонд соціального страхування.

Жінка могла б отримати більші виплати, якби не закривала підприємство. Сума лікарняних залежить від доходу фірми та суми внесків до соцстраху. У середньому це 3–5 тис. грн.

— У будь-якому випадку Ірина може отримати 30 відсотків від прожиткового мінімуму щомісячно. За весь лікарняний вийде десь 980 гривень, — продовжує Заремблюк. — До того ж, коли народиться дитина, їй призначать державну допомогу по догляду за дитиною і допомогу по догляду до 3 років. Мінімальна допомога — 130 грн, максимальна — 941.

Зараз ви читаєте новину «Підприємцям повинні платити лікарняні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути