понеділок, 25 червня 2012 06:00

"Не менш як 100 мільйонів гривень іде в тінь"

Автор: Фото: Поліна РОМАНОВА
  Олександр Царенко: ”Треба розплутувати корупційний вузол, у якому зав’язані вся міськрада та правоохоронці”
Олександр Царенко: ”Треба розплутувати корупційний вузол, у якому зав’язані вся міськрада та правоохоронці”

Два тижні тому до міста Могилів-Подільський виїхала робоча група із заступниками голови облдержадміністрації рятувати економічне становище міста. Його визнали банкрутом. Щороку на погашення заборгованості із заробітної плати з обласного бюджету дають 1-5 млн грн.

— Маю сумнів, що комісія виправить ситуацію. Тут треба розплутувати корупційний вузол, у якому зав'язані вся міськрада та правоохоронці, — каже 43-річний Олександр Царенко, голова вільних профспілок підприємців міста Могилів-Подільський.

Торік міськрада з метою економії закрила всі бібліотеки, музичну школу та оркестр. Бо бракувало коштів для їх фінансування. Чи це врятувало міський бюджет?

— Навпаки. Бібліотекарі та вчителі подали до суду через незаконне звільнення. Довели свою правоту й тепер мають отримати грошові компенсації. Усього 30 осіб, кожен близько 15-20 тисяч. Тепер бюджет має схуднути ще майже на мільйон гривень.

Чому так склалося, що місто обласного значення опинилося у фінансовій ямі?

— Міська казна порожня, бо до неї не доходять податки. У місті є три мафії — мера Петра Бровка, власника мережі "Гуси-лебеді" Анатолія Кінаха та голови райспоживспілки Вадима Власова. Вони тримають 70 відсотків бізнесу. Оформили на себе та родичів комунальну власність — три ринки, територію колишнього пивзаводу, автопарк, універмаг. Місця здають в оренду дрібним підприємцям. Збирають із них чималі гроші, які не оподатковують. До бюджету сплачують копійки. Торік на тротуарах по периметру ринку Стависький набудували мафів. На паперах ці кіоски ніде не числяться, а отже ніяких податків. Формально там тротуар.

За вашими підрахунками, скільки місто недоотримує коштів за рік?

— Не менш як 100 мільйонів гривень іде в тінь. А річний бюджет міста приблизно 53 мільйони. Могилів міг би б процвітати. Найбільші махінації на ринках. Майже мільйон відмили на асфальті, який за рік злазить із доріг, бо неякісний. Із міського автопарку йде в тінь 4 мільйони гривень. Вартість проїзду така, як у Вінниці, 2,5 гривні. Третина водіїв і кондукторів не оформлені.

Хто найбільший роботодавець у місті?

— Офіційно це кондитерка "Вацак". Там працюють неофіційно 500 осіб, переважно молдаван. На заводі скрізь камери. Якщо хто їв тістечко, може зовсім не отримати зарплати. Совісний роботодавець — консервний завод "Дари ланів", але його мерія заганяє в кабалу податком на землю. Зараз за землю вони платять 52 тисячі гривень щомісяця. Це вчетверо більше, ніж торік. На заводі працюють 300 осіб. У сезон на полуницю та черешні набирають ще 500. Безкоштовно возять селян із ближніх сіл на роботу. Зарплати мають 2-3 тисячі гривень.

2009-го, коли мером був Михайло Саволюк, теж була боргова яма. Тодішній губернатор Олександр Домбровський назвав місто банкрутом. Зокрема, учителям заборгували 4 мільйона гривень.

— 2009-го я й сам повірив, що місто банкрут. Через те на виборах не голосував за Саволюка. Але потім ситуація прояснилася — учителям не виплатили відпускних, бо Держказначейство вчасно не перерахувало кошти. А на мера повішали всіх собак. То була така передвиборна качка. Маю на руках документ, який доводить, що міськрада 2009-го закінчила бюджетний рік без боргів по зарплаті.

Із ким варто подружитися бізнесмену, який би хотів інвестувати гроші?

— Краще ні з ким. На сьогодні в місті тотальна корупція та безлад. Не один інвестор звідси втік і втратив свої кошти.

Які радикальні зміни потрібні місту?

— Звільнити мера, заступників і прокурора.

Зараз ви читаєте новину «"Не менш як 100 мільйонів гривень іде в тінь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути