четвер, 07 серпня 2008 19:30

Навігатор показує маршрут руху авто

32-річний Олександр Плахотнюк зі Жмеринки місяць тому придбав GPS-навігатор для автомобіля "Деу Сенс":

— Працюю маркетологом, часто доводиться їздити у відрядження Україною. Навігатор допомагає зорієнтуватися в незнайомому місці.

Чоловік показує пристрій. Він прикріплений до лобового скла в салоні. Це дисплей розміром 10х15 см. Праворуч від нього розміщені кнопки управління. Плахотнюк демонструє, як працює навігатор. Вносить адресу: вул. Центральна. На екрані з"являється карта. На ній стрілочкою вказано маршрут. Коли машина рушає, жіночий голос повідомляє, за скільки метрів буде поворот. Попереджає, що слід зменшити швидкість.

— Якщо я не їду по заданому маршруту навігатор перепрограмовується під інший, — каже Олександр. — Якщо підказки не потрібні, я його відключаю.

Карти великих міст у навігаторах завантажені виробниками пристрою. Мапи невеликих населених пунктів слід уводити самостійно.

— У мене друг-комп"ютерник, то він відзняв атлас автомобільних доріг і загнав у навігатор, — пояснює. — Взагалі ця послуга платна, гривень 100 треба заплатити. У магазині побутової техніки такий GPS-навігатор коштує 2300 гривень.

Є комбіновані GPS-навігатори. Їх вартість понад 3 тис. грн. Пристрій можна використовувати як телевізор, програвач, приймач. Дешевші — від 1,5 тис. — лише показують маршрут. Деякі GPS-навігатори можуть через супутник зчитувати швидкість машини й показувати, за який час вона доїде до пункту призначення.

— Апарат забезпечує зв"язок із супутником, — пояснює продавець-консультант Андрій Чорний. — Усі функції залежать від програмного забезпечення. Пристрій підключають до комп"ютера. З диска, який є в комплекті, або з Інтернету завантажують карти місцевості.

Якщо немає потрібних карт — їх закачають у будь-якому комп"ютерному салоні.

Зараз ви читаєте новину «Навігатор показує маршрут руху авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути