понеділок, 12 грудня 2011 00:15

Народ бере владу до своїх рук

Автор: фото: Андрій ПЕТРОВ
  Понад десять тисяч людей стоять на Михайлівській площі в Києві 3 грудня. Прийшли висловитися проти дій чинного президента Віктора Януковича
Понад десять тисяч людей стоять на Михайлівській площі в Києві 3 грудня. Прийшли висловитися проти дій чинного президента Віктора Януковича

3 грудня гості Києва не могли потрапити до Михайлівського Золотоверхого монастиря: на площі перед історичною пам'яткою зібралися 10 тис. людей, щоб висловити невдоволення владою президента Януковича. Проте туристи не скаржилися, адже їм пощастило побачити, як знову повстає Україна, як уся площа скандує: "Я вірю в Україну!" А оглянути Михайлівський Золотоверхий можна й після мітингу.

У Києві масштабно завершилася двомісячна акція "Україна проти Януковича!", яку проводила політична партія "Фронт змін". Було видно, що тут зібралися не лише прихильники цієї опозиційної сили — до Києва з усіх регіонів країни прибули тисячі українців, які поставили свої підписи проти Януковича. Вони приїхали до столиці, щоби сказати те саме вголос.

Пачки з понад мільйоном підписів проти Януковича лежали величезною горою перед трибуною, з якої виступали провідники опозиції. Ще рік тому ніхто не міг і подумати, що в центрі Києва зберуться тисячі людей, вимагаючи відставки президента. Проте люди побороли страх і вийшли на майдани по всій країні — від Донецька до Львова. Проти цієї влади виступають чорнобильці, афганці, шахтарі, вчителі. Вони готові взяти правління до своїх рук. Як слушно сказав на мітингу Арсеній Яценюк, "можна зупинити десятки, але не можна зупинити мільйони".

І влада злякалася — й не стала розганяти мітинг. Так, вона всіляко намагалася перешкоджати людям дістатися Києва. Перевізникам навіть заборонили 3 грудня виїжджати за межі своїх регіонів. Однак люди пересіли на власні автомобілі, поїзди, електрички й рейсові автобуси. Акцію "Фронту змін" активно підтримали кияни. Люди заполонили навіть сквер і прилеглі вулиці — Михайлівську і Велику Житомирську. "Ми прийшли на Яценюка", — пояснювали вони всюдисущим журналістам причини своєї участі в мітингу, бо інші "опозиціонери" перекинулися до Януковича.

Порядок на Михайлівській пл. забезпечували близько 50 міліціонерів, однак люди в цивільному ретельно фіксували все на відеокамери. У прилеглих дворах чергували автобуси з "Беркутом" і автозаки. Влада, що розігнала голодувальників у Донецьку ціною смерті шахтаря-інваліда Геннадія Конопльова, не пішла на силовий варіант у столиці ще й тому, щоб не наразитися на черговий скандал із європейцями: по сусідству з Михайлівською, в готелях "Інтерконтиненталь" і "Гаятт", жили високі європейські гості, що прибули на жеребкування Євро-2012. Деякі з них навіть були присутні на мітингу й охоче фотографувалися з учасниками акції чи на тлі зелених прапорів "Фронту змін".

Серед протестувальників було багато підприємців, які за цієї влади зазнають не найкращих часів.

— Мене з приміщення незаконно виселяє прокуратура, — розказує 32-річний Андрій, що має в Києві стоматологічну клініку. — Прийшов подивитися, чи багато людей вийде проти цієї влади, щоб вирішити, чи залишатися в Україні. Сьогоднішній мітинг вселяє оптимізм.

Владу критикували зі сцени делегати майже з усіх областей України, яким набридло жити під зверхністю команди Януковича. На початку мітингу взяли слово народні депутати від "Фронту змін" Олеся Оробець, Руслан Князевич, Геннадій Москаль. На захист демократії виступив член "Фронту змін", легендарний генерал-майор Михайло Башкіров, який одним із перших перестав виконувати накази з Москви і присягнув на вірність Україні. Підтримку акції "Україна проти Януковича!" продемонстрували партнери по опозиції від БЮТ — Олександр Турчинов і Володимир Яворівський.

Схоже, опозиція винесла уроки з гіркого минулого: вона об'єднується, набуваючи нової якості. 10-тисячний мітинг на Михайлівській пл. засвідчує, що люди визначилися з вибором і починають довіряти опозиції. Це лише початок спільного шляху до відновлення демократії в Україні.

— Забудьте слово "влада" стосовно президента Януковича, прем'єра Азарова, Партії регіонів. Влада йде від Бога, а це режим, — каже під час мітингу лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк. І з ним важко не погодитися. А режими завжди падали.

Зараз ви читаєте новину «Народ бере владу до своїх рук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути