Ексклюзиви
четвер, 23 липня 2009 18:45

На роботі загинули дев"ятеро сторожів

Автор: фото: Валерія ВІКТЮК
  Віктор Данильченко: ”Працюючи на шкідливому виробництві, людина має право на надбавку до зарплати 12 відсотків”
Віктор Данильченко: ”Працюючи на шкідливому виробництві, людина має право на надбавку до зарплати 12 відсотків”

Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Вінницької облдержадміністрації 49-річний Віктор Данильченко каже, що необхідно проводити атестацію робочих місць раз на п"ять років. Тоді працівник може розраховувати на пільгову пенсію або надбавку до окладу.


— Є випадки, коли людина працювала в шкідливих умовах усе життя, а довести право на пільгову пенсію не може. Тому що не пройшла жодної атестації. Мусить у суді доводити, що умови праці були шкідливі.

Скільки на Вінниччині шкідливих виробництв?

— У несприятливих умовах працюють 60 тисяч людей. Найбільше — на заводах тракторних агрегатів, підшипниковому, "Форті". У лікарнях це — інфекційні відділення, рентгенологічні кабінети, лабораторії. У середньому надбавка до окладу, якщо людина працює на шкідливому виробництві, становить до 12 процентів.

Чи були торік в області зареєстровані нещасні випадки на виробництві?

— 2008-го — 474, із них 17 — смертельних. Фонд соціального страхування виплатив 30 мільйонів гривень постраждалим. Якщо людина після травми не може повернутися до колишньої роботи, то роботодавець зобов"язаний забезпечити її легшою. Але без втрати в оплаті праці. За законом, 4 відсотки робочих місць на підприємствах мають виділяти  інвалідам.

Був випадок: чоловікові травмували око. Його попросили приховати це, а тепер він починає сліпнути. Що робити?

— Строку давності для таких випадків не існує. Але довести буде складно. Таке часто трапляється. Постраждалому за приховування факту нещасного випадку сьогодні можуть пообіцяти золоті гори, а завтра звільнити з роботи, як непрацездатного.

А якщо людина працює без трудової книжки, куди звертатися?

— Має прийти у Фонд соціального страхування, написати заяву. Комісія розгляне  випадок і зробить висновок: чи була травма отримана на виробництві.

Чи доходили справи про нещасні випадки до суду?

— Кілька років тому в Крижопільському районі взяли на роботу неповнолітню дитину пасти корів, дали коня. Нога дитини заплуталася у стремені, 2 години кінь волочив її. У результаті сільський голова отримав два роки ув"язнення. Або жінка працювала біля кормодробарки. Пішла додому, а замість себе залишила 14-річну доньку. У кормодробарці щось застряло. Вона вирішила проштовхнути ногою. Її відірвало, до лікарні дівчинку не довезли. Тут винна не лише мати, а й начальник цієї жінки, бо не розказав про правила безпеки.

Як часто проводяться перевірки з охорони праці?

— Минулого року було 1976 перевірок, виявили 16073 порушення. На першому місці —  будівельна галузь. Трапляються нещастя і на робочих місцях, що видаються не ризикованими для здоров"я. 2008 року, наприклад, загинули дев"ять сторожів. Їх смерть не була пов"язана з нападами. Хтось угорів вночі через горілку, хтось отруївся через це ж.

Зараз ви читаєте новину «На роботі загинули дев"ятеро сторожів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути