Ексклюзиви
пʼятниця, 01 серпня 2008 18:14

На контрактній службі немає вакансій для жінок

Автор: фото: Юрій ІГНАТ
  Олександр Давидчук: ”В армії має бути гідний рівень грошового утримання. І фонд службового житла сучасної якості”
Олександр Давидчук: ”В армії має бути гідний рівень грошового утримання. І фонд службового житла сучасної якості”

В Україні проходить рекламна кампанія щодо популяризації військової служби за контрактом. Набрати необхідну кількість бажаючих служити за гроші військові не можуть. Чому це відбувається, розповідає начальник відділу комплектування управління особового складу штабу Командування Повітряних сил Збройних сил України вінничанин полковник 43-річний Олександр Давидчук.

Коли Україна матиме професійне військо?

— Нині ніхто не ризикне назвати дату переходу Збройних сил на контрактну основу. За Державною програмою це має статися до кінця 2010-го. На 2008 рік начальником Генерального штабу Збройних сил України поставлено завдання щодо переходу на 100-відсоткове комплектування військовослужбовцями за контрактом 20 військових частин Повітряних сил. А до кінця 2009 року — повністю перевести Повітряні сили на контрактну основу. Першими укомплектовані на 100 відсотків військові частини у Вінниці, Старокостянтинові та Миргороді.

Від чого все ж таки залежать строки?

— Від фінансування. Президент Віктор Ющенко сказав, що ціна питання контрактної армії — 50 мільярдів гривень. Якщо на розвиток Збройних сил України протягом трьох років будуть виділяти по дві копійки з кожної гривні внутрішнього валового продукту, то в Україні буде професійна армія до кінця 2010 року.

Скільки контрактників потребує сучасна армія та як залучити молодь?

— Нині в Збройних силах проходять службу за контрактом майже 36 тисяч військовослужбовців. У Повітряних силах — 16 тисяч. Це приблизно половина від потреби.

Для популяризації контрактної служби потрібна інтенсивна бойова підготовка на сучасній техніці. Щоб молодь відчувала професійну зацікавленість і професійну насолоду від служби в армії, а не від підмітання прилеглих територій. Має бути гідний рівень грошового утримання. І потрібно створити для контрактників фонд службового житла сучасної якості. Ми припинили будувати казарми радянського зразка й поліпшеного типу. Це коли велике приміщення на 100 осіб розділялося перегородками для 15–20 чоловік. У таких помешканнях військові за контрактом жити не хочуть.

Скільки заробляє юнак, який щойно підписав контракт із Міноборони?

— Середнє грошове утримання військовослужбовця за контрактом першого року служби становить 850 гривень. Така зарплата створює проблеми з комплектуванням, особливо в Києві, Криму, Львові, де населення отримує удесятеро більше.

Як із контрактниками на Вінниччині?

— 2008 року область на 48 відсотків укомплектована військовослужбовцями за контрактом. Багато з них ідуть із війська достроково або по закінченні дії контракту трирічного терміну.

Тішать жінки. Вони готові служити за будь-яку платню. Та військових вакансій на жіночі посади у Вінниці немає.

Зараз ви читаєте новину «На контрактній службі немає вакансій для жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути