понеділок, 05 травня 2008 17:07

На хуторі Дівочина лишилося шість людей

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Марія Лабунець та її чоловік Володимир Трохимович біля свого будинку на хуторі Дівочина Оратівського району Вінниччини. Вони виходять щоразу надвір, як почують гуркіт машини. Дивляться, хто приїхав
Марія Лабунець та її чоловік Володимир Трохимович біля свого будинку на хуторі Дівочина Оратівського району Вінниччини. Вони виходять щоразу надвір, як почують гуркіт машини. Дивляться, хто приїхав

Минулого місяця в селі Сабарівка Оратівського району Вінниччини заступник голови облдержадміністрації Валерій Коровій запалив газовий вогник. Сабарівчани вважають, що газифіковане село не вимре.

— Газ — це життя, — розповідає голова села Сабарівка Петро Шевчук. — Але до нашої сільради відноситься ще один хутір. У ньому живе шестеро людей. Тягнути газ до них немає смислу. А до нас вони переселятися не хочуть.

Хутір Дівочина розташований на кордоні Київської, Черкаської та Вінницької областей. Проживають у ньому три літні жінки та троє чоловіків — 81, 80 й 56 років. Дорога до хутора веде через поля. За поганої погоди дістатися до нього неможливо.

— Я з тією Дівочиною мав клопоту, — неохоче погоджується поїхати до хутора голова. — Просив підприємця, щоб їм у базарний день хліб возив. То він поїздив туди трохи, а тоді відмовився. Бабусі самі хліб печуть, овочі вирощують, одежу їм діти привозять. Продавець без виторгу лишається. Тільки бензин палив та машину на дорозі бив.

Від Сабарівки до хутора — 3 км. Їдемо понад півгодини. Після дощу земля перетворилася в болото, стоять калюжі.

На цвинтарі, неподалік хутора, видно півсотні хрестів. Неподалік — стара, заросла бур"яном будівля колишньої сільради. Селяни розповідають, що 1924 року хати на хуторі давали безкоштовно. Було більше 200 дворів.

Із городу до хати заходить 80-річний Іван Курос. Каже, що хотів провести телефон. Але торік на 9 травня облдержадміністрація подарувала йому мобілку.

— Сказали, що зроблять спарений із телефоном сусіда Лабунця, — сідає на лавку чоловік. — А нащо мені спарений, як я з ним не говорю. За межу посварилися. Того року на дев"яте мая не їздив, бо з ним не хтів сідати рядом у машину.

Сільський голова хитає головою. Питає, як почувається сестра покійної дружини Параски 76-річна Ганна Котенко.

— Боліє, — відповідає Іван Олексійович. — У неї ж розуму немає. Покійна Параска казала, що це їй пороблено. Казала, що це моя сестра, Марія Мовчан, їй підсипала всяке. Вони за межу сварилися. Я перше боронити їх ходив, а тоді плюнув. За одну заступишся, сестра обижається. На бік сестри стану, дружина сердиться.

Хата родини Лабунець стоїть поряд. На подвір"ї — стара липа. Лелеки звили на ній гніздо, висиджують яйця.

— Та добре живемо, — знизує плечима 78-річна Марія Лабунець. — От у мене курка єдненьке курча висиділа. Дід поріг покрасив. Так і живемо. Магазіну в нас немає, та й не дуже треба. Напишіть тілько, щоб нам дорогу проклали. Не можуть до нас діти приїхати із Княжої Криниці (Черкаська область. — "ГПУ"). За шістьдесят кілометрів треба об"їжджати. Об"їдеш, а все одно по болоті.

— Тю, стара, — махає рукою на жінку її чоловік, 81-річний Володимир Трохимович. — Ви лучче скажіть, як нам тищу свою забрати? — звертається до сільського голови.

Голова обіцяє допомогти оформити документи до Ощадбанку й підвезти до райцентру.

На віддалі живе родина Мовчанів — 86-річна Марія та її 56-річний син Іван. Вони саме подалися до райцентру за покупками.

— Зараз іде така тенденція, що села будуть "жити" літом, а на зиму "вимирати", — говорить голова Оратівської райради 54-річний Анатолій Опалюк. — От і в нашій Якимівці на київській трасі вже один киянин викупив дві хати і живе там влітку. Бо від того села за дві години до Києва добратися можна. Газ є, водогін собі провів, повітря краще за столичне. А ті села, де дороги і газу немає, вимиратимуть. У нашому районі вже є одне таке село, Ганівка називається. Там жодної живої душі.

Зараз ви читаєте новину «На хуторі Дівочина лишилося шість людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути