четвер, 03 лютого 2011 17:19

Мармурові сходи вивезли кравчучкою

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  31 січня на центральній вулиці Вінниці Соборній гасять пожежу у господарській будівлі позаду кафе ”Вогник”
31 січня на центральній вулиці Вінниці Соборній гасять пожежу у господарській будівлі позаду кафе ”Вогник”

31 січня горіла господарська будівля позаду кафе "Вогник" на вул. Соборній у Вінниці. Заклад розташований на першому поверсі колишнього готелю "Франція". Він збудований 1897 року, є пам'яткою архітектури.

Власник "Вогника" орендує і два верхні поверхи готелю. У будівлі обвалився дах, облупилася штукатурка, побиті шибки. Ще до пожежі міська архітектура подала на орендаря до суду за невиконання  зобов'язань. До кінця 2010 року він мав представити до міського управління архітектури план реконструкції будівлі, проте не зробив цього.

У Вінниці 121 будівля є пам'яткою архітектури. Найзанедбанішими називають пошту по вул. Чкалова, будинок купця Фігмана на перехресті Соборної та Театральної, військове  представництво на вул. Архітектора Артинова, маєток купця Кумбарі на розі Першотравневої й Козицького.

Триповерхова будівля пошти зведена 1910–1912-го. Зараз зяє  вікнами без скла, подекуди є ґрати. На вхідних дверях реклама компаній, що у провулку за поштою, — "Шиномонтаж", "Ремонт мобільних телефонів".

— Я все життя прожив у сусідньому домі. Уже років 15 як пошта запущена зовсім, — розповідає 67-річний Володимир Михайлович, майстер із ремонту взуття. Його будка навпроти напівзруйнованої пам'ятки архітектури. — Усе розтягнули: перила, ворота. Мраморні сходи по два метри довжиною бачив, як хтось кравчучкою тягнув. Потім казали, що в когось на дачі лежать.

Микола Дідик, який був губернатором Вінниччини у 1990-х, звелів зробити цинкову покрівлю, поставити нові балки, замінити перекриття між першим і другим поверхами.

— І все, ніхто більше до нього не дивився, — продовжує чоботар. —  Як мало відкриватися в нас польське консульство, приїжджали сюди і Гройсман (мер Вінниці. — "ГПУ"), і його заступники, дивилися. Хотіли відремонтувати під консульство, та передумали.

Будинок купця Фігмана на перехресті Соборної й Театральної стоїть у риштуванні. Але робіт не ведуть. У будівлі немає даху, вікна забиті дошками.

— Цей будинок належав моєму прадіду Абраму Ароновичу Фігману, — говорить вінничанин Мирон Фігман, 50 років. — Прадід приїхав у Вінницю 1908 року, був купцем першої гільдії. Будував залізницю. 100 років тому будинок був двоповерховий. На першому поверсі розміщувався кінотеатр "Експрес", який належав прадідові. Фільми присилав його компаньйон із Франції. На другому поверсі жила сім'я: прадід із дружиною, сімома дітьми та прислугою. Під час революції більшовики переселили родину в підвал. Потім прадід поїхав до старшої дочки Анни в Архангельськ і там помер. У такому вигляді будинок стоїть років із 10. Доти тут був магазин господарських товарів.

Від військового представництва на вул. Архітектора Артинова  залишилася коробка — стіни з перегородками. На початку ХХ ст. це був одноповерховий житловий будинок. 1912-го архітектор Григорій Артинов зробив над ним двоповерхову надбудову. З 2008 року споруду орендує підприємство "Ресторан Консалтинг Менеджмент". У міському управлінні архітектури повідомили, що на замовлення орендаря розробили проект із реставрації пам'ятки з подальшим пристосуванням її до комерційних та житлових потреб.

Частина маєтку купця Кумбарі на розі вул. Першотравневої й Козицького примикає до одного з корпусів міської поліклініки №2. Усе, що залишилось від споруди, — цегляні стіни з дірками вікон. Цю частину особняка 2005-го взяло в оренду фермерське підприємство "Деметра".

— За законом, орендар має укласти з міськрадою охоронний договір, де зобов'язується утримувати пам'ятку в належному стані, своєчасно проводити ремонт, захищати від пошкодження та руйнування, — пояснює Наталія Козерацька із міськархітектури. — За недотримання вимог охоронного договору несуть фінансову відповідальність.

Керівництво "Деметри" мало перекрити дах будівлі, проте цього не зробило. Старий, дірявий, завалився. Від води тепер руйнуються стіни та фундамент. Із підприємством розірвали договір. На цей рік у міському бюджеті заклали кошти на виготовлення проектної документації щодо протиаварійних робіт. Міськрада планує розмістити в будинку діагностично-лікувальний центр поліклініки №2.

Зараз ви читаєте новину «Мармурові сходи вивезли кравчучкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути