четвер, 10 липня 2008 15:25

Полуницю можна пересаджувати до заморозків

Садівник із міста Хмільник 45-річний Віктор Гаврилюк пересаджує полуницю на початку липня.

— Клубнічку треба пересаджувати до Петра та Павла. Вона тоді добре приймається. Якраз уже своє відродила, плоди повсихали, — показує на пожовкле листя полуниці Віктор Гаврилюк. — Вобще її можна пересаджувати до заморозків.

Чоловік висаджує полуницю кількох видів. Найбільше любить голландський сорт із великими плодами гігантела. Каже, що ягоди великі й солодкі.

— Ми садимо клубніку для себе. Десь дві сотки маємо. Але коли не осилюємо поїсти всю, то везу на базар у Хмільник. Як виставлю я свою гігантелу, то курортники враз розбирають. Хоч і продаю її вдвічі дорожче, ніж інші, — хвалиться господар.

Для пересадки городник бере перший або другий вус, що пускає найкраща на вигляд полуниця.

— Третій ніколи не беру. Там слабке коріння, й він не прийметься, — каже Гаврилюк. — Відрізаю вуса ножицями й тут же до корінчика прикладаю трохи мокрої земельки. Щоб, поки всі пообрізаю, перші корінчики не посохли.

Потім робить сапою кілька рядків і рясно сипле в них коров"ячий кізяк. Курячий послід не бере, бо він "сильний" і спалить рослину. Рядки поливає, а тоді розсаджує саджанці на відстані 30 см один від одного. Радить поливати полуницю двічі на день — уранці й увечері.

Садити полуницю під темну плівку не варто. Вона міняє смак

Садити полуницю під темну плівку Віктор Гаврилюк не радить. Каже, що вона міняє смак.

— Зара стало модно садити під чорну пльонку клубніку. Он сусіди торік застелили плівкою всю ділянку, для розсади вирізали дірки, — чоловік показує через тин сусідську грядку. — Це щоб бур"яну в них не було. Але ж, крім цього, із землі зникає повітря й мінерали, бо під плівкою нічим дихати. А клубніка в них не солодка, хоча розсаду вони брали з мого городу.

У магазині "Садовод" у Вінниці продають саджанці суниць у пластикових стаканчиках. За саджанець беруть від 6 до 20 грн.

— Ці саджанці можна висаджувати в будь-яку пору року, — каже продавець магазину Лариса Плахотнюк, 30 років. — Але найкраще полуницю висаджувати в липні, тоді вона плодоноситиме з ранньої весни.

Для висаджування можна брати пагони від реманентних сортів — тих, що плодоносять із весни до осені. На саджанці слід залишати один-два листочки.

— Інші обрізають, — пояснює продавець. — Так полуниця краще приживеться. Вона віддаватиме силу тільки корінню, а не листю.

Зараз ви читаєте новину «Полуницю можна пересаджувати до заморозків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути