четвер, 16 липня 2009 20:03

Китайські замки злодії відкривають за три секунди

Кілька років тому влітку в Ладижині на дверях трьох багатоповерхівок розвісили оголошення: "З метою профілактики розповсюдження у квартирах тарганів працівники міської санстанції проводитимуть дезінфекцію. На час проведення заходів просимо бути вдома. Якщо з якихось причин ви не можете бути присутніми, залиште біля дверей своїх квартир півлітрові банки, куди вам буде налитий спеціальний розчин". Банки виставили майже 20 мешканців. Усіх їх пограбували.

— Пік квартирних крадіжок припадає на літо, коли люди їдуть відпочивати, — говорить Борис Явний, 31 рік, з обласного управління міліції. — І немає значення, чи то квартира бізнесмена, чи людини середнього достатку. Обкрадають і тих, і тих.

Квартиру родини Олійників на першому поверсі по вул. Тарногродського у Вінниці злодії пограбували через вікно.

— На вихідні ми їздили до батьків, — каже господарка. — Пропали півтори тисячі гривень, 300 доларів, моя та чоловіка золоті цепочки. Гроші тримали у півлітровій банці у морозилці, а украшенія — у вазочці в серванті. Спочатку не могли зрозуміти, як злодії потрапили до квартири. Двері цілі, слідів взлому немає. Рішили, що відмичкою. А потім побачили у пластиковому вікні акуратно вирізану круглу дірку. Якраз навпроти ручки. Злодії стєклорєзом вирізали отвір і зняли кусочок скла. Якби у нас був тройний стєклопакет, може, не полізли б. Всьо-таки більше часу зайняло б.


— Раніше із квартир виносили телевізори, комп"ютери та іншу техніку. Тепер беруть вироби із драгметалів і гроші, — розповідає Борис Явний. — Із техніки можуть взяти хіба що фотоапарат чи мобільний телефон. Велика рідкість — крадіжка одягу.

Міліціонер описує типовий портрет вінницького "домушника".

— Чоловік, гастролер, переважно особи кавказької національності від 18 до 30 років. Проте є і свої — наркомани, безробітні, яким щодня потрібні гроші. Жінок серед "домушників" немає. Вони займаються шахрайством. Останнім часом до квартирних крадіжок не залучають неповнолітніх.

Люди ховають свої заощадження в однакових  місцях

Досвідчені квартирні злодії, на відміну від початківців, працюють "за наводкою".

— Обирають квартири з новими вікнами, дверима, слідкують за власниками дорогих машин, — продовжує Борис Анатолійович. — У помешкання найчастіше потрапляють, ламаючи серцевину замка, або підбирають ключі. Зазвичай користуються відмичками. Їх гривень за 100 можна купити на базарі чи у господарчому магазині. Поширені замки китайського виробництва відкривають за 3 секунди. Зупинити злодіїв можуть хіба що замки "мультилок" вартістю близько тисячі доларів.


"Домушники" мають відпрацьовані схеми. Йдучи "на діло", ретельно готуються.   Імітація присутності господарів вдома, як-от розвішана на балконі білизна, не спрацьовує. Найчастіше злодії телефонують на домашній телефон. Якщо ніхто слухавки не бере, заліплюють  жуйкою чи скотчем вічка сусідніх квартир і зламують замок.

— На "шмон" квартири витрачають 15–20 хвилин, — каже правоохоронець. — Люди ховають свої заощадження в однакових місцях: у шафі, шухлядах, скриньках, посуді, книгах. Часто гроші кладуть у кишені зимового одягу та взуття, закопують у вазони, занурюють у бачки унітазів, ховають під оббивку м"яких меблів, під килими, лінолеум.

Трапляються й незвичні схованки. Був випадок, коли злодій не знайшов чим поживитися у квартирі. Аби не йти з порожніми руками, прихопив із морозильної камери пачку пельменів. Удома вирішив їх зварити, усередині знайшов 2 тисячі доларів. Злодії також вирахували схованки у старій магнітолі на місці касети, у пачці з жіночими прокладками.

— Охоронна сигналізація відлякує злодіїв, а ось ґрати та собаки — не завжди, — додає міліціонер. — До помешкань, де гавкає пес, заходять рідше. Траплялися випадки: собака бігає по квартирі, а злочинці крадуть. Один злодій розповідав: зайшов у квартиру — назустріч пес. Той перелякався, а собака розвернувся і приніс йому капці.

Міліціонери радять про тривалий від"їзд повідомляти сусідів, родичів і просити їх наглядати за помешканням, не залишати вдома цінних речей. Не радять впускати до квартири контролерів і працівників соціальних служб. Під приводом перевірки чи соцопитування часто заходять злодії. Видивляються, чим можна поживитися.

Зараз ви читаєте новину «Китайські замки злодії відкривають за три секунди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути