понеділок, 10 грудня 2012 06:15

Через безхатченків у підвалах ставлять металеві двері

Автор: Фото: Вікторія Микитюк
  52-річна Олена Бахтєєва щочетверга роздає безкоштовні обіди безхатченкам на залізничному вокзалі у Вінниці. Зазвичай це каша, хліб, котлета чи ковбаса
52-річна Олена Бахтєєва щочетверга роздає безкоштовні обіди безхатченкам на залізничному вокзалі у Вінниці. Зазвичай це каша, хліб, котлета чи ковбаса

Жителі багатоповерхівки на просп. Юності на початку тижня вигнали трьох безхатьків, які ночували в підвалі.

— Я верталася додому, коли бачу, з підвалу дим валить, — розповідає 48-річна Інна Остапенко. — Зо два тижні тому здавали гроші на замок у підвал. Я туда, а він зломаний. Заходжу, а там ці троє розпалили костьор, гріються. Зразу по-харошому сказала убраться, але за годину вони нікуди не ділися. То я попросила мужа і ще двох хлопців, щоб вигнали їх.

Троє безхатьків сперлися об стіну коло будинку. Двоє чоловіків крутяться біля дверей підвалу, чіпляють новий замок.

— Єдінствєнне спасєніє від бомжей — мєталічєскі двері, — додає Остапенко. — Он у сусідньому под'єзді поставили, тепер до них ніхто не лазить. І ми будем збирати всім під'їздом.

— Галя, на двері у підвал здайся по 30 гривен, — доганяє жінку біля входу. — Только шо бомжей вигнала. Не здаси, будеш нюхати, як вони там гріються, якраз вікна твої у цю сторону.

Жінка виймає з гаманця кілька купюр, простягає Остапенко і швидко йде.

На підлозі складені кілька брудних ковдр та матраців, їх безхатьки пакують у клунки.

— Ніхто нас не хоче, — ледь чутно говорить 49-річний Олександр Сорокін. — У листопаді як почався мороз, зайшов, у под'єзді хтів переночувати. Заліз на верхній етаж, вмостився біля батареї, заснув, коли у два часа ночі якісь придурки верталися, побачили мене і давай гамселити. Потім їм мало оказалося, вернулися в квартіру та чимось мене облили. Липким і мокрим. Думав, до ранку сконаю. На шию попало, то тепер голова постоянно болить.

Чоловік намагається показати обморожену шию. В темряві нічого не видно.

— Ми раніше по одному ходили, а як зима йде, починаєм гуртуватися. Так тепліше і легше пережити, — каже інший. Називається Олегом Петровичем. Йому близько 60 років. — Обично ходимо в подвали общаг, але там дуже смердить.

— І студєнти нас луплять, як побачать, — додає Сорокін. — Дуже агресивні, ногами можуть ударити в голову. Одного так побили, що тепер рот не може відкрити, їсть тільки жидке через трубочку.

Сорокін розповідає, що сім років тому він мав квартиру, працював водієм.

— Жінка вигнала, бо другого найшла, квартіру відібрала, а мене на вулицю викинула, — пояснює.

Куди чоловіки підуть далі, не кажуть. Патрульні постійно проводять рейди на безхатченків по підвалах та горищах багатоповерхівок. Найбільше безпритульних сходяться на ночівлю до Центрального автовокзалу. Збираються близько опівночі, коли мало пасажирів.

— На желєзнодорожний не пускають мєнти, бо пасажири жалуються на вонь. І звідси гонять, але менше. Дивлячись, хто сьогодні діжурний. Пока тут задрімаю. Під ранок стане дуже холодно, тихенько піду всередину, може, пендалями не виженуть, — у неділю близько 22.00 бездомний Віктор Лазарєв, 46 років, умощується на лаві крайньої платформи. Замість подушки під голову кладе брудний пакет з речами, ноги ховає в картонну коробку, зіщулюється.

— У любий подвал не сховаєшся. Там часто мокро, бо прориває труби. По-домашньому уютно в підземних теплотрасах. Їх легко найти — на таких люках коти з собаками лежать, гріються. А в морози звідти пара йде. Але якщо трубу прорве, помираєш зразу, від сильного напору кип'ятку. Я туди боюся лізти, — розповідає безхатько.

У нього обрубані фаланги всіх пальців на лівій руці. Каже, що обрізало столяркою, коли працював у цеху. Родом із селища Стрижавка. Жінка з сином вигнали з дому.

100

безхатченків зареєстровано у Вінниці. Переважно — чоловіки 38-60 років. Порахувати їх вдається взимку, коли сходяться до пунктів обігріву МНС. Такі встановлюють щороку напроти Центрального автовокзалу на березі Південного Бугу, якщо мороз тримається кілька днів.

 

Дим може піднятися до дев'ятого поверху

— Чим ближче до зими, тим активніше бомжі захоплюють підвали. Стягують лахи й мостяться. Щовечора перевіряємо такі точки. Найбільше їх на вулиці Космонавтів на Вишеньці, — розповідає міський патрульний Олександр Драмарецький, 35 роки.

Взимку пожежі у підвалах багатоповерхівок трапляються майже щодня.

— Мєстна братва там гріється. Розпалюють костри, виплавляють мідь, щоб здавати на металолом. А в квартирах на першому поверсі люди душаться димом, — говорить 23-річний Сергій Рибак із Вінницької пожежної частини №2. — Достатньо 2 квадратних метрів полум'я у підвалі, щоб дим піднявся до дев'ятого поверху. Всі меблі та коври настільки провоняються, що доведеться викинути. Люди на першому поверсі можуть задихнутися на смерть.

 

Зараз ви читаєте новину «Через безхатченків у підвалах ставлять металеві двері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути