понеділок, 04 липня 2011 06:45

Із Вінниці до Чорногорії можна долетіти за дві години

Автор: фото: Ірина КОСТЕНКО
  Мандрівний артист-акробат на набережній у Будві показує свої трюки. Щовечора біля моря відбуваються міні-вистави артистів різних жанрів
Мандрівний артист-акробат на набережній у Будві показує свої трюки. Щовечора біля моря відбуваються міні-вистави артистів різних жанрів

26 червня у вінницькому аеропорту "Гавришівка" приземлився літак першого рейсу з Чорногорії. За тиждень до цього 49 вінничан уперше з цього аеропорту відлетіли на  відпочинок до Чорногорії. Серед пасажирів була і я.

Путівки до Чорногорії вінницький туроператор "Свіжий вітер" почав продавати ще з весни. Коштують 330 євро. Щоправда, не всі вінничани вірили в таку подорож до Чорногорії. Тому в перший рейс із 112 квитків розкупили 49. Проте коли ми повернулися з відпочинку до Вінниці, в аеропорту було вже 78 пасажирів, які чекали другого рейсу на Чорногорію. Організатор відпочинку — компанія "Харківкурортсервіс" — узяла на себе всі фінансові ризики. Представник компанії у Вінниці — туроператор "Свіжий вітер", директором якого є Олександр Яременко повідомив, що чартерні рейси на Чорногорію здійснюватимуться щонеділі до кінця вересня.

Перші переваги такого відпочинку відчула ще у Вінниці. Не потрібно було витрачати 8 год., щоб добратися до Бориспільського аеропорту. За півгодини — ти вже у Гавришівці. Кожен із пасажирів витратив 10 хв. на реєстрацію, здачу багажу, паспортний та митний контроль. Для українців Чорногорія — безвізова країна. Паспорт, путівка, чемодан, 2 год. польоту — і ми приземлилися в аеропорту "Тіват". Це 30 хв. від курортного міста Будва, де відпочивали. Зустрічала нас туристична компанія "Аль Монте", директором якої є колишній вінничанин Владислав Веселов. Автобусом розвезли по віллах — так у Чорногорії називають невеликі готелі. Від найдальшої до моря 10 хв. ходу.

Замовте одну порцію на двох

Кафе й ресторани в Будві — на кожному кроці. Порції великі, достатньо однієї на двох. На день я витрачала не більш як 10–15 євро на харчування. Іноді це був ресторан, де комплексний обід із трьох страв коштує 4 євро. Чаю в Чорногорії не п'ють. Почали завозити кілька років тому для туристів, але тільки пакетований. Ціни на продукти у супермаркетах, як у Вінниці. Пляшка місцевого вина коштує 2,2 євро, пиво 0,5–0,35, пакет молока — 0,85, м'ясо — 7, хліб — 0,30. Місцеві старшого віку добре говорять російською — у часи соціалізму вивчали, а молодь — легко спілкується англійською.

Відпочиньте разом із дітьми

У Чорногорії дуже зручно відпочивати з дітьми — багато майданчиків для малюків, на пляжах прокладені дерев'яні настили для візочків. А власник вілли поставить додаткове ліжко і зробить знижку. Але найбільше емоцій ви отримаєте від реакції на ваших дітей чорногорців. У країні — культ дітей. Тому доки ви в магазині, а ваше маля розплачеться, продавець одразу йому щось подарує, почне розмовляти, брати на руки і гратися. Усі пляжі Чорногорії чисті й безкоштовні. Стоять шезлонги та великі парасолі. Коштують 2 євро за день. Та якщо ви прийшли зі своїм рушником і розстелили його між шезлонгами, вас ніхто не вижене.

Подивіться країну самостійно

У Чорногорії живуть 660 тис. людей. Це півтори Вінниці. Тому країну не важко побачити всю за кілька днів, замовивши екскурсію від 20 до 60 євро. Або взяти напрокат від 25 до 50 євро за добу зі включеною страховкою. Дороги всюди хороші, навіть високо в горах. Тільки їздіть зі швидкістю не більш як 70 км/год, бо навіть над проваллями в Чорногорії не стоять захисні парапети. Будву називають всесвітнім курортним центром, тому автобуси з міста ходять щопівгодини й цілодобово в усі напрямки. У перший день за 6 євро і годину часу я доїхала до столиці Чорногорії — міста Подгориця. Вона налічує 70 тис. жителів. Обійти місто за день неважко. Знайшла найкоротшу вулицю у світі — 30 м — де стоїть одна будівля. Наступного дня поїхала в місто Котор до знаменитої фортеці, сходинки від якої ведуть на гору: побачите фантастичний фіорд — вузьку морську затоку, що врізається у сушу. А коли спуститеся, знайдіть у Старому Місті найвужчу вулицю у світі, яка називається Пропустіть Мене, бо двоє людей там не розминуться.

Помоліться в гірських монастирях

80% населення православні, тому в країні, що за територією вдвічі менша за Вінницьку область, є 1300 монастирів та церков. У гірському селі Свач стояло 365 церков. А всіх туристів везуть до головної православної святині країни — Острозького монастиря. Там на висоті 900 м покояться мощі святителя Василя Острозького. До монастиря веде односторонній рух, а загороджувальних парканів над прірвами немає, тому екскурсоводи радять їхати із заплющеними очима. Як це робить водій. І не забудьте про острів Богородиці на Рифі у Боко-Которському залив. Його створили штучно — просто кидали каміння у воду. Уже 300 років є традиція: щорічно місцеві підпливають на човнах і кидають каміння на острів. Там зберігається ікона Богородиці, вишита жіночим волоссям. Так місцева жителька просила врятувати її чоловіка-рибалку і під час молитви вишивала своїм волоссям ікону.

Поїдьте з Чорногорії за кордон

З Чорногорії легко потрапити на екскурсії до Італії, Сербії, Хорватії, Албанії, Боснії та Герцеговини. У складі екскурсійної групи не потрібна віза. До Італії пропонують поїхати на два дні за 180–250 євро на поромі. Я до Італії не поїхала, але вирушила на день до Албанії. Для мене вона залишиться країною велосипедів, парасольок і секонд-хенду. Шовкові парасолі від сонця носить кожна друга жінка, а от секондом завалена вся країна: одяг, машини, холодильники, пральки. Тут усе неймовірно дешево: за 1 євро дають 140 леків. Велика порція морозива 40 леків, сонцезахисні окуляри 200, картопля 30.

...і поверніться сюди ще раз

Коли повертатиметеся з Чорногорії, купіть пршут — копчений окорок — 12–22 євро, оливки — 5 євро, оливкову олію — 9 євро, козячий сир — 6 євро, червоне вино "Вранац" — 3 євро. За кліматом і атмосферою відпочинку Чорногорія нагадала наш Крим, тільки набагато чистіший, смачніший, яскравіший і доброзичливіший. У Чорногорії ви легко зрозумієте місцевих жителів, відпочинете в комфортних готелях, скупаєтеся у прозорому Адріатичному морі та скуштуєте смачної їжі. Словом, на тиждень отримаєте свій маленький рай, де хочеться залишатися якнайдовше.

Придбати путівки на відпочинок до Чорногорії

з вильотом із Вінниці можна

у туроператора "Свіжий вітер":

м.Вінниця, вул. Соборна, 66, оф 202,

тел. 0(432) 69 85 80, 56 27 49, 050 95 95 262

Зараз ви читаєте новину «Із Вінниці до Чорногорії можна долетіти за дві години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути