понеділок, 06 серпня 2012 00:45

Інтернатові дарують худобу

Керівництво Вороновицького психоневрологічного інтернату в селищі Вороновиця Вінницького району створює підсобне господарство. Так хочуть зменшити видатки на м'ясо-молочні продукти. А заощаджені кошти направити на благоустрій закладу.

— Коли проаналізували витрати на закупівлю молока, сиру, сметани, м'яса, дійшли висновку, що створити своє господарство буде вдвічі дешевше, — каже директор закладу Сергій Якубовський, 40 років. — На м'ясо щороку витрачаємо до 200 тисяч гривень. Стільки ж на молочні продукти. Перше, що хотіли б купити за зекономлені кошти, — проектор, щоб проводити для підопічних просвітницьку роботу.

Зараз у господарстві дві корови, телиця, бичок та п'ятеро овець. Усіх тварин інтернатові подарували. Першою привезли телицю Марту торік.

— Одна жінка у сусідньому селі Комарів, коли почула про нашу ідею, подарувала теличку, — розповідає заступник директора 31-річний Роман Штогрин. — Їй шкода було здавати худобу на м'ясокомбінат. Сказала, нехай з її легкої руки у нас створиться велике господарство. Приїхали ми до неї, погрузили теля в кузов машини. А воно взяло і скочило назад на землю. Ну, все, думаю, поламало ноги. Що ж я цій жінці скажу, якщо доведеться самим везти на м'ясозаготівлю? Але все обійшлося. Коли привезли, весь інтернат прибіг дивитися.

Штогрин обдзвонив усі господарства області, що тримають свиней і овець.

— Розказував про нашу ідею, просив допомогти хто чим може. Відгукнулося одне господарство в Липовецькому районі, звідки нам передали п'ятьох овець. Іще один фермер погодився дати п'ятьох свиноматок.

За тваринами доглядають спеціально найняті працівники та деякі підопічні інтернату. Їм таку роботу призначають як працетерапію.

— Тут інколи черга стоїть за парним молоком, — говорить завідувач господарства Олександр Кучер, 46 років. — Вони навперебій біжать дивитись, як доять корів. Під наглядом інструктора із трудотерапії допомагали нам заготовляти сіно на зиму. Вже маємо дві хороші копиці.

Зараз ви читаєте новину «Інтернатові дарують худобу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути