четвер, 29 липня 2010 17:09

Добра ціна на зерно триматиметься ще тиждень-два

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Ігор Пелех: ”Порівняно з минулим роком, урожай збираємо дуже швидко”
Ігор Пелех: ”Порівняно з минулим роком, урожай збираємо дуже швидко”

Вінниччина зібрала перший мільйон тонн зерна. Жнивують усі райони області.

— Порівняно з минулим роком, урожай збираємо досить швидко, — каже Ігор Пелех, 40 років, заступник начальника управління агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації. — Торік на цей період зібрали лише 400 тисяч тонн зернових. Середня врожайність ранніх зернових — 30 центнерів із гектара. Це на 6 центнерів менше, ніж торік. Тоді для озимини були сприятливіші умови. Закінчується збір озимого ячменю. Його вродило в межах 29 центнерів із гектара. Але є господарства, наприклад в Ямпільському районі, де збирають по 40 центнерів із гектара. На черзі — озима пшениця, горох і жито.

Як фермери зберігають урожаї?

— Більшість фермерських господарств мають складські приміщення, в яких буде зберігатися збіжжя. Звичайно, той урожай, який потрібно здавати в аграрний фонд чи на держзамовлення, возитимуть на елеватори. Зараз в області є 43 сертифікованих елеватори. Цього цілком достатньо, аби зберегти все намолочене. Торік у селі Писарівка Ямпільського району зерно зберігали в так званих тубах. Це ефективніше, менш затратно.

В області 43 елеватори, цього достатньо, аби зберегти намолочене

Фермери не поспішають продавати зерно нового врожаю, чекають підвищення ціни. Чи варто тепер продавати зерно?

— Зараз достатньо хороші ціни на продаж зернових. Вони протримаються ще тиждень-два, доки на Одеській пристані вантажать кораблі, доки зерно інтенсивно купують. Тому зернотрейдери дають за нього оптимальну ціну.

Експерти прогнозують, що після збору врожаю подорожчає гречка. Чому?

— Усе залежатиме від погоди. Тепер ця культура цвіте і залежить від льоту комах і привабливості нектару. Якщо температура вище 21 градуса (а сьогодні вона сягає 29 градусів), то нектарники пересихають. Бджоли на такі суцвіття не летять, урожайність може бути низькою. Але за прогнозами, гречка вродить близько 10 центнерів із гектара.

Чи правда, що цьогорічне зерно неякісне, непридатне для випікання хліба?

— На 22 липня в елеватори поступило 33 тисячі тонн пшениці. Із них третього класу — 17,3 тисячі тонн. Якщо підрахуємо, то маємо до 70 процентів продовольчого зерна. Тому якість зерна — добра.

Зараз ви читаєте новину «Добра ціна на зерно триматиметься ще тиждень-два». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути