Ексклюзиви
понеділок, 05 травня 2008 17:06

Двадцятьох випускників інтернатів поселили в один гуртожиток

24 квітня у Жмеринці відкрили перший на Вінниччині гуртожиток для дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Переважно це випускники інтернатів. Кожен із них зможе мешкати в гуртожитку до п"яти років. Далі — шукатиме власне житло.

— Ну що, будемо перерізати стрічку, — каже до дівчинки із ножицями губернатор Олександр Домбровський. — Хай першим заходить хлопець.

Гуртожиток на 20 мешканців створили на третьому поверсі дитячо-юнацької спортивної школи. На його облаштування та утримання до кінця року з обласного бюджету виділили 837 тис. грн. Із молоддю працюватимуть дев"ять соціальних працівників та педагогів. Вони допомагатимуть дітям пристосуватися до життя поза стінами інтернату, сприятимуть у пошуку роботи.

— Ці діти, як тільки їм виповнюється 16 років, лишаються зі своїми проблемами сам на сам, — каже Олександр Домбровський. — Без житла, без роботи. Більшості ніде жити. А чому в Жмеринці? Так ініціювала місцева влада. Мережу будемо розширювати й по інших районах.

Кімнати розраховані на дві-три людини. У  кожному помешканні — нові ліжка, доріжки, шафи, стільці. В деяких кімнатах є комп"ютери, телевізор. У пральні — дошка для прасування, дві праски, стіл, пральна машина. У ванній по три душові кабіни та туалети.

— Важко без батьків, — каже Ірина Гончаренко. — Після Тульчинського інтернату не знала, куди йти. А тут класно. Бачили, яка кухня?

Діти готуватимуть самі. На кухні — нова стінка, виготовлена на замовлення, дві електроплити "Ґореньє", два холодильники "Беко". В один із них зазирає священик Ярослав. Бачить бутерброди, дві пляшки шампанського й вино.

Обласні чиновники спускаються на другий поверх. Оглядають творчі роботи дітей. Дівчинка дарує голові облради Григорієві Заболотному розмальовану дошку. Раптом зі стіни зірвалася поличка, на якій стояли сім картин та вази.

— Це не я, — виправдовується Домбровський.

Усі обережно виходять із кімнати. Губернатор цікавиться, як розписувати писанку. Дівчата соромляться, не відповідають. Потім виходять на вулицю.

На Вінниччині 3135 дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. Цього року інтернати закінчать 235 осіб. Із них 70% не мають житла. Майже всі навчатимуться в коледжах, училищах, вищих навчальних закладах.

Зараз ви читаєте новину «Двадцятьох випускників інтернатів поселили в один гуртожиток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути