четвер, 28 травня 2009 20:35

Чоловік півроку тримав два трупи у квартирі

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

До моргу обласної судмедекспертизи на території медуніверситету щоденно провозять на розтини два-п"ять трупів. За кілька метрів від будівлі чути приторний запах.

— То трупи розкладаються, — пояснює лікар судово-медичної експертизи 28-річний Олександр Бродецький.

Заходимо в передпокій. У кутку позеленіле оголене тіло чоловіка, завернуте в клейонку. Лікарі-патологоанатоми просять не лякатися і не падати, піднімають покривало і показують померлого.

— Кілька тижнів лежить, ніхто не забирає, — говорить медбрат В"ячеслав Коновалюк. — Лице його вже з"їдене черв"яками. Якби не завернули у клейонку, сморід стояв би такий, що тут не можна було б утриматися.

Цікавлюся, як дружини ставляться до їхньої роботи.

— У мене дівчина за освітою теж медик, тому — нормально, — каже Бродецький. — Поза роботою стараюся не думати про те, що робив сьогодні. А так мені вполнє нравиться, тут стільки інтересного.

— Раз ми на квартіру до одного чудака приїхали, а він з двома трупами півроку жив, — пригадує випадок Олександр. — Спочатку в нього померла мама, він її завернув у клейонку і виніс на балкон. А тоді у ванній помер його друг, то він так і лишився там. Щоб не смерділо, чоловік щоразу посипав тіла ваніліном. Врешті сусіди не витримали і написали в міліцію. А це багатоетажка. Як трупи позабирали, запах тримався ще кілька місяців.

У центральній кімнаті стоїть бетонний стіл. Відчувається запах гниття. Кажуть, тут працює кондиціонер, та його потужності бракує. Самі лікарі до неприємного повітря звикли.

На столі лежить тіло чоловіка, його живіт розрізаний, нутрощі витягнуті. Патологоанатом залізною лінійкою вимірює величину кожного органа, медсестра записує все у протокол.

— Кожен орган розрізаємо, роздивляємося. При потребі невеликі шматочки складаємо в окрему посудину, їх відправлять у лабораторію на аналізи, — додає Бродецький.

Розтинають тіло в трьох місцях: розрізають череп, грудну та черевну порожнини. Судово-медичній експертизі підлягають усі, хто помер у віці до 60 років, або причина смерті не визначена, чи правоохоронці підозрюють убивство.

Коли вперше різав труп, тиждень ходив з високою температурою

— Буває, родичі наполягають на розтині, — пояснює лікар. — Якось сестра звинуватила брата у смерті матері, казала, що він отруїв її. Був випадок, коли жінка хотіла підсунути гроші, щоб патологоанатом написав іншу причину смерті. Сваряться, кому що належать прямо при розтині. Ми кілька разів міліцію викликали, бо дільож імущєства доходив до бійки.

Після розтину тіло зашивають. Медсестри одягають покійника у принесений родичами одяг, обличчя підфарбовують.

— Тональний крем купуємо дорогий, бо він має замаскувати шви, — каже Валерій Коновалюк. — Якщо родичі хочуть — можемо підфарбувати губи, очі померлому. Але останнім часом просять, щоб тіло вигляділо натуральнішим. Можна, звичайно, зробити, як за кордоном, — обличчю надати вигляд якоїсь зірки. Та це дорога процедура, треба з воску ліпити. Жодного такого замовлення не було.

За рік через морг проходить 4 тис. трупів. Багато після убивств.

— У 85-му році, коли я сюди приїхав, убивство було рідкістю, — розповідає начальник обласного бюро судово-медичної експертизи В"ячеслав Воронов. — Тоді перші секретарі обкому, райкому виїжджали на місце злочину. І це окрім прокурорів та міліцейських начальників.

Працівникам моргу найважче мати справу з тілами дітей та трупами після аварій.

— Це жахлива картина. Привозять тіло, а його навіть по частинах не можна зібрати, — каже Коновалюк. — А дитина маленька! Працюю більше 20 років, а до цього ніяк не звикну. Коли вперше різав труп, тиждень ходив з високою температурою, хоча нічого не боліло.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік півроку тримав два трупи у квартирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути