середа, 29 грудня 2010 15:58

Цеглу розбирають на сувеніри

Автор: фото: Іван КРУПНИК
  Віктор Ляухін вибирає собі додому дві цеглини на руїнах жмеринського залізничного вокзалу
Віктор Ляухін вибирає собі додому дві цеглини на руїнах жмеринського залізничного вокзалу

"Я корінний жмеринчанин і маю право взяти пару кірпічів для себе і для сина. Вони діють, як талісман довголіття", — каже Віктор Ляухін, 55 років, зі Жмеринки.

Він порпається в снігу на місці, де стояв старий залізничний  вокзал. Приміщення завалилося торік у ніч проти 10 грудня.

— Прадід будував цей вокзал. Казав моїй матері: "Хто прикаснеться до цих кірпічів, проживе 100 років". Дід Гаврило прожив 108 років. Я сам бачив його метричну виписку про народження, зроблену ще за царя, та свідоцтво про смерть.

Явдоха Процюк, 60 років, із передмістя Мала Жмеринка також переконана, що цегла, з якої будували вокзал, незвичайна:

— Троє моїх сусідів тоже принесли додому по кірпічу. В тому зданії жила якась добра сила. Бабця казала, що строїтєльство того вокзалу освячував священик, що потім пішов у Почаївський монастир і там лікував людей. А в роствор, точно знаємо, домішували кістки загиблих коней, яєчні жовтки та козяче молоко. Кстаті, бабця  допомагала ремонтувати вокзал. Після війни, 1945-го. Прожила 111 років.

Молодь до переказів старожилів ставиться скептично:

— Люди того покоління їли чисту їжу без хімії й не знали, що то таке— наркоманія, — каже Василь Глушко, 22 роки, майстер із ремонту мобільних телефонів. — Тому вони всі довго жили. Але про старий вокзал я теж чув багато дивного. Обов'язково принесу і собі додому цеглину.

Будівлю звели 1886-го за дорученням імператора Олександра II. Після цього Жмеринка дістала статус міста. Місцеві хотіли зберегти вокзал як пам'ятку. Кажуть, що наприкінці 2009-го він завалився не від старості, а через занедбаність. Приміщення перебувало на балансі  Укрзалізниці та Укрпошти.

Завалів досі не розібрали.

— Між Укрзалізницею та Укрпоштою є договір на прибирання руїн старого вокзалу. Роботи вже почалися,— говорить Ольга Однороб, інженер жмеринського відділення Укрпошти.

Зараз ви читаєте новину «Цеглу розбирають на сувеніри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути