Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2009 17:57

Арсеній Яценюк дістався до самого центру

Автор: фото: Олег ПОНОМАРЬОВ
  Відверта розмова без порожніх обіцянок — особлива риса зустрічей із Арсенієм Яценюком
Відверта розмова без порожніх обіцянок — особлива риса зустрічей із Арсенієм Яценюком

Судячи з того, як привітно міста Центральної та Східної України зустрічали Арсенія Яценюка, цей політик знає відповідь на загадку "Схід і Захід разом".

Кіровоград, Черкаси, Бориспіль, Суми, а потім Харківська, Луганська та Дніпропетровська області — тут за останні 10 днів побував лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк.

Зустрічі в обласних центрах і великих містах (таких як Кривий Ріг, Сіверськодонецьк чи Куп"янськ) стають епіцентром, що об"єднує ще п"ять-десять райцентрів за допомогою телемостів. Тут на площах теж збираються люди, які можуть у прямій трансляції на екрані бачити виступ Арсенія Яценюка на основному майданчику, а також поставити йому телезапитання.

Схід і Захід — разом! Але як?

Зустріч з Арсенієм Яценюком для місцевих журналістів стала можливістю дізнатися про всі перипетії на Печерських пагорбах. Чому, наприклад, держбюджет не приймають, або чи не логічніше було б Кабмін на час виборів відправити у відставку? Арсеній Яценюк жорстко оцінював кроки влади, а також був відвертим, відповідаючи на запитання про власні дії та план модернізації країни "Новий курс".

— Ви людина, котра працювала на півдні й у центрі країни, але народилася на Західній Україні. То як вважаєте, що може об"єднати Схід і Захід України?

— Два роки я працював у Криму, а також на російськомовній Одещині, народився на Буковині. Тривалий час працюю в Києві. Можна сказати, що всі щаблі регіональної та центральної роботи я пройшов. Це дуже важливо, оскільки я реально знаю, що відбувається "внизу". Потужна ініціатива має об"єднати всю державу. Це ініціатива української державності, — впевнено говорить лідер "Фронту змін" і підкреслює, що це закладено в його програмі.

До Яценюка "придивляються"

Арсеній Яценюк цілком виправдав інтерес, викликаний його приїздом до Черкас.

Натовп на площі, наприклад, привернув увагу Галини Миколаївни Крючкової — пенсіонерка поспішала на пошту.

— Я залишилася послухати Яценюка, а за квартиру завтра заплачу, — ділиться.

Змушують вибирати між меншим і більшим злом

— А я спеціально приїхала послухати Арсенія Яценюка. Я із села Мошни Черкаського району, — говорить Катерина Онопрієнко, депутат районної ради від БЮТ. — Виходить, я зараз працюю на опонентів Яценюка. Я шість років вірила Юлі, але з кожним днем ця віра згасає. Кожному, хто стоїть тут, потрібні не гасла, а захист його інтересів. Янукович теж був прем"єром, але де те поліпшення, що його він обіцяв?

Багато хто не приховував, що прийшов "придивитися" до молодого політика, послухати, аби мати про нього власне враження.

Вони приїхали на зустріч... у візках

У Кіровограді була зворушлива ситуація: на площу послухати Яценюка приїхали люди в інвалідних візках. Поряд стояла жінка, яка перекладала своїй глухонімій подрузі все, про що говорили, за допомогою мови жестів.

— Це люди, які мають певні обмежені можливості, але інші можливості в них, навпаки, безмежні. Адже вирішення їхніх проблем лежить у площині не просто бюджету, не просто того, дадуть пільги чи ні, а в площині суспільної моралі, у площині того, як ми ставимося одне до одного, які в нас стосунки, чи є ми людьми із цінностями, — з гіркотою відповідає на їхні запитання Арсеній Яценюк. —  Кожен присутній на цій площі платить до бюджету гроші, щоб вирішувати проблеми людей із обмеженими можливостями. Однак кошти доходять за призначенням, тільки коли на носі вибори. А потім п"ять років — тиша.

Брехливих депутатів — у Чорнобильську зону!

У Борисполі, попри заклики ведучого підходити ближче до сцени й брати участь у розмові, люди спочатку не знали, як поводитися. Утім, незабаром відчуття скутості минуло:

— Владу в країні потрібно змінювати. Згадайте румунів — Чаушеску хто розстріляв? Народ! Я не закликаю до репресій, але Україні дійсно потрібна тверда рука, — голосно говорить хтось ведучому.

— А я пропоную почати з депутатів, — додає інший. — Не виконали обіцянок — у заслання їх. Чорнобильську зону нехай обживають.

— Я вже не вірю ні в що й нікому, — стверджує Людмила Прокопець. — Прийшла послухати Яценюка. Можливо, почую тут щось таке... Може, в мене навіть є надія, що він принесе якісь зміни в наше життя.

Так, непомітно для себе, люди долучаються до дискусії — до речі, цей формат найбільше подобається Арсенієві Яценюку. Він не тільки відповідав на запитання, а й сам ставив їх людям.

Пряма мова

Арсеній Яценюк: "Якщо пенсія 640 гривень, а середня зарплата — 1000 гривень, про що людина думає? Вона думає тільки про те, як вижити. Такою людиною легше маніпулювати, тому що їй можна пообіцяти підвищення зарплати й пенсії, як це обіцяють на кожних виборах, — і "вони" знову при владі. Українців змушують вибирати між меншим і більшим злом. Настав час обирати добро".

Зараз ви читаєте новину «Арсеній Яценюк дістався до самого центру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути