четвер, 16 квітня 2009 17:10

Олександр Никитюк збирає гроші на фотоапарат за 10 тисяч доларів

Автор: фото надав Олександр Никитюк
  Олександр Никитюк на відкритті  виставки вінницького художника Володимира Козюка у галереї ”Арт-Шик” 5 березня 2009 року готує подарунок від  нічного  клубу ”СпортТайм”. Адміністрація клубу знайшла модель, яка погодилася  стати живою скульптурою ”Дівчина-
Олександр Никитюк на відкритті виставки вінницького художника Володимира Козюка у галереї ”Арт-Шик” 5 березня 2009 року готує подарунок від нічного клубу ”СпортТайм”. Адміністрація клубу знайшла модель, яка погодилася стати живою скульптурою ”Дівчина-

Художник Олександр Никитюк, 34 роки, відомий як куратор вінницької художньої галереї "Арт-Шик", ленд-артівської частини міжнародного фестивалю етнічної музики "Шешори". Також він член журі Київського фестивалю кінетичного мистецтва "Весняний вітер", організатор "Лабораторії актуальної творчості" й фестивалю ленд-арту "Аплікація духу". (Ленд-арт — художня діяльність, об"єктом якої є реальний пейзаж, фрагмент природного середовища. — "ГПУ".)

Тебе знають як художника, а виявляється, ти ще й фотографуєш?

— Фотозйомку не сприймаю як захоплення. Байдуже, в який спосіб ти твориш, важливо — що. Фотоапарат — це ще один інструмент у руках художника. Картина від фотографії відрізняється тим, що має енергетику митця.

Коли придбав перший фотоапарат?

— У 10 років побачив у фільмі, як роблять фотографії. У кімнаті з червоним освітленням на білому папері починає з"являтися зображення. У цьому було щось нереальне й містичне. І я захотів спробувати. Місяць здавав пляшки з-під молока, збирав лікарські рослини, економив на шкільних обідах. Так назбирав 15 карбованців на фотоапарат "Смєна", ще вистачило на плівку й реактиви. Всього навчився сам. На фотогурток пішов лише раз. Не сподобалося, що там усі робили одне й те саме. У 13 купив автоматичний фотоапарат "Вілія-авто".

Маєш улюблені фото?

— Люблю ловити незвичайні моменти. Якось зняв летючу тарілку. Потім виявилося, що то була хмара. Подеколи знімки не несуть естетичної краси, але викликають емоції. Фото розчавленого голуба не назвеш видовищним, проте воно шокує. В армії робив фото під час стрибка з парашутом. Кадри вийшли не дуже якісні, зате унікальні. У 21 рік їздив відпочивати на Кубу. На озері Ріо-Негро ловив черепах і потрапив у сипучі піски. Мене почало затягувати. Фотоапарат підтримував рукою, щоб не намокнув. Над головою була гілка дерева. Довелося пожертвувати "Зенітом", аби дотягнутися до неї. Якби цього не зробив, то загинув би.

На озері Ріо-Негро ловив черепах і потрапив у сипучі піски

Чому не влаштовуєш фотовиставок?

— І не планую, бо не лишиться часу для картин. Три роки тому придбав професійний "Нікон-50" за 1000 доларів. Зараз знову збираю гроші на новий. Потрібно 10 тисяч доларів. Хочу "Нікон-200" і набір об"єктивів.

Криза на тебе вплинула?

— Я не боюся кризи, вона спонукає до руху й пошуку. Коли настає стабільність, люди розслабляються і перестають помічати все навколо.

Ти — художник, дружина Каріна — візажист. А чим захоплюється донька, семирічна Ельга?

— Малює, відколи почала тримати в руці олівець. Фотографує з 2 років моїм "Ніконом". Найбільше любить знімати свої іграшки.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Никитюк збирає гроші на фотоапарат за 10 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути