Ексклюзиви
пʼятниця, 02 лютого 2018 00:55

Журнал "Русская школа" безкоштовно розсилають у навчальні заклади по всій Україні

Автор: WWW.TSN.UA
  Партнерами ­журналу ”Русская школа” є фонд ”Русский мир”, заснований 2007 року президентом РФ Володимиром Путіним, та організація ”Русское единство” самопроголошеного прем’єра анексованого Криму Сергія Аксьонова
Партнерами ­журналу ”Русская школа” є фонд ”Русский мир”, заснований 2007 року президентом РФ Володимиром Путіним, та організація ”Русское единство” самопроголошеного прем’єра анексованого Криму Сергія Аксьонова

— Якого дідька в українську школу приносять цю "руськомірську" макулатуру? Ми її не передплачували, — обурюється директор середньої школи №148 Сергій Горбачов, 52 роки.

Уранці 24 січня на його стіл чергова поклала науково-просвітницький журнал "Русская школа". Він виходить із 2012-го раз на квартал, накладом у тисячу примірників. Один коштує 53 грн 78 коп. У ньому є розділи "Русская речь", "Мир русской культуры" та "Русское образование в Украине: события, проб­лемы, перспективы". У матеріалах Росію й Україну називають одним народом зі спільною історією. Партнерами журналу є фонд "Русский мир", заснований 2007 року президентом РФ Володимиром Путіним, та організація "Русское единство" самопроголошеного прем'єра анексованого Криму Сергія Аксьонова. Про це йдеться на сайті видання.

Школа №148 отримує цей журнал із 2016-го.

— Я побачив його тільки зараз. Раніше "Русскую школу" викидали, — продовжує Сергій Іванович. — Мені не подобається, що до нас потрапляє така дурня. Видання непрофесійне, неактуальне. Містить філософські роздуми, які не стосуються освіти. Відвертої пропаганди там немає, але це повзуча ідеологічна атака. Журнал створений, щоб промивати мозок українцям і тримати нас в імперському просторі "русского мира". Навіщо Укрпошта його поширює?

— Мы тоже два года эту "Русскую школу" получаем. Выбрасываем в макулатуру. Но они не сдаются: раньше по одному экземпляру слали, а теперь уже два, — говорить директор київської школи №134 Лідія Цивільова.

Редакція передплачує журнал для 900 шкіл по всій Україні. На півріччя витрачають 97,2 тис. грн.

Головний редактор видання Олександр Кондряков — народний депутат Верховної Ради першого скликання, обирався мажоритарником у Севастополі. Живе в Криму. Організовує "Чеховские чтения" на анексованому півострові. Схвалює окупацію Криму, а Революцію гідності називає ганьбою. 10 лютого планує приїхати в Київ.

— Журнал "Русская школа" наш сотрудник оформил и оплатил на год для 298 киевских и 602 школ по Украине одним заказом, — каже Кондряков. — Три года назад нас проверяло СБУ и министерство информационной политики. Нас не закрыли. Установили, что содержание журнала не нарушает законов и Конституцию Украины.

— Видання зареєстроване в міністерстві юстиції. Не заборонене. Ми не займаємось цензурою, тому зобов'язані його доставити, — пояснює радник гендиректора Укрпошти 42-річний Едуард Свінціцький. — Якщо громадянин чи організація отримали видання, яке не передплачували, або не бажають його отримувати — мають написати заяву про відмову до відділення Укрпошти. Забороняти видання чи ні — вирішують у міністерстві інформаційної політики та СБУ.

— Існує механізм внесення видань до чорних списків, — говорить заступник міністра інформаційної ­політики Дмитро Золотухін, 37 років. — Наприклад, в Держ­ком­телерадіо загрозу самостійності України в книжках визначає комісія з 15 осіб. Потім передає висновки в міністерство освіти й Службу безпеки.

— Це видання нав'язує "русский мир". Воно суперечить ідеї державності України, — каже міністр освіти 52-річна Лілія Гриневич. Обіцяє передати примірник у СБУ та організувати перевірку спецслужбами.

Зараз ви читаєте новину «Журнал "Русская школа" безкоштовно розсилають у навчальні заклади по всій Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути