четвер, 04 червня 2020 07:55

Затяжні дощі знищують урожай

Автор: echokieva.com
  Ремонтний автомобіль зупинився посеред затопленої зливою вулиці 30 травня. Рух транспорту навколо станції метро ­Чернігівська в Києві того дня зупинився
Ремонтний автомобіль зупинився посеред затопленої зливою вулиці 30 травня. Рух транспорту навколо станції метро ­Чернігівська в Києві того дня зупинився

Грозові дощі пройшли майже в усіх областях України з 30 травня по 1 червня. Найбільше — на Харківщині, Полтавщині, Київщині та Донеччині. Шквальний вітер валив дерева та обривав лінії електропередач. Денна температура не піднімалася вище +10…14 °C. Торік у цей час було +22…29 °C.

У Харкові 31 травня вода затопила магазини, торговельно-розважальний центр "Караван" та гіпермаркет "Епіцентр". Випав град.

— У деяких районах градом засипало, як снігом, — розповідає харків'янка Олеся Міщенко, 28 років. — Такого холоду на початку літа не пригадую. Торік у футболці й шортах ходила. А зараз міжсезонну куртку ношу.

Злива затопила вулиці в Полтаві 1 червня. Областю прокотилися потужні грози.

— Вітер зірвав накриття на старому сараї. Вода по коліна стояла, — каже полтавка Інна Василівна, 57 років. Живе у приватному будинку. — Зберігала там ящики з яблуками і трохи консервації. Все попливло.

Костянтинівським районом на Донеччині пронісся торнадо. Великої шкоди не завдав.

– 1 червня подібний був у російській Білгородській області. Позривав дахи з будівель, перевертав машини, виривав дерева з корінням, — каже синоптик 30-річний Ігор Кибальчич.

У перший день літа високогір'я Карпат засипав сніг, температура впала до 0°C. В Івано-Франківській області стався землетрус силою 2,7 бала за шкалою ­Ріхтера.

— Клімат у світі сильно змінився. Про це і свідчить велика кількість погодних аномалій. Мали холодний і дощовий травень, а в цей час у Сибіру та Якутії температура сягала вище 30 градусів тепла, — каже кліматолог Віра БАЛАБУХ, 54 роки.

— У нас збільшуються періоди засух. А коли починаються дощі, то зростає їх інтенсивність разом із грозами та градом.

Часті зливи можуть знищити частину врожаю. Багато продуктів подорожчають, прогнозують аграрії.

— Затяжні дощі нашкодять усім культурам. У таких умовах добре вродить хіба капуста, — каже Олександр Кисіль, 53 роки, з агрофірми "Базис", що в Уманському районі на Черкащині. — Через надмірну вологу гнитиме коріння, у рослин розвиватимуться хвороби. Не дамо ради і бур'яну. Може задушити посіви.

Гарного врожаю не варто чекати. Картопля вже подорожчала і її вартість зростатиме. Так само буде і з борошняними виробами. Бо з пшеницею біда. На Одещині вся висохла, коли на початку весни не було опадів. У центральних регіонах зійшла погано.

Із 6 червня в Україні почне теплішати. Дощі не припиняться. Будуть короткочасні, з грозами.

— В середньому температура підніметься до 20 градусів тепла. На півдні та сході дійде до 25, — каже Наталія Голеня, 47 років, з Укргідрометцентру. — Після 10 червня потепліє і в західних, північних та центральних областях. Дощів стане менше.

Зараз ви читаєте новину «Затяжні дощі знищують урожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути