Імпорт риби в Україну торік зріс на третину. З-за кордону завезли 236 тис. т. Найбільше — з Норвегії, Ісландії і США.
На форель, лосось, скумбрію, сибас ставлять високу ціну. Риба залежується. Перед новорічними святами торговці її переморожують і видають за свіжу, кажуть експерти.
— Торік на свята купували лосося на 2,5 кілограма. Був по 340 гривень за кіло. Цьогоріч теж планувала взяти. Але продавці просять по 520 гривень за кілограм. Пояснюють, що ціна підскочила, бо везуть якісну — з Норвегії. Але знайома продавщиця шепнула, що цю рибу краще не брати, — каже 38-річна Альона Вітренко з Полтави.
— Для рекламної привабливості м'ясо форелі й лосося підфарбовують ще на фермах під час росту риби. Додають у корм барвники. Вторинне "фарбування" воно проходить у процесі засолювання або копчення. Також підприємці напихають рибу кормами зі стимуляторами росту, — каже 56-річний Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України. — Якісна червона риба має бути неяскравою, а копчена — не мати різкого запаху. Варто прикласти серветку. Якщо лишається яскравий слід — є штучні барвники. Рибну продукцію краще брати в спеціалізованих магазинах або в супермаркетах. У маленьких крамницях через невеликий оборот товару продукти можуть залежуватися. Варто уникати стихійних ринків, де риба найчастіше невідомого походження.
Коментарі