вівторок, 10 липня 2012 06:00

За мову голодують дев'ятеро

Дев'ятеро людей голодують проти "мовного закону" під Українським домом у Києві. Анна Ющенко, 20 років, Олександр Капінос, 28 років, Ольга Довгалюк, 20 років, Катерина Аврамчук, 20 років, і 32-річний Петро Шкутляк оголосили безстрокове голодування по закінченні протестних акцій опозиції в суботу. У вихідні до них приєдналися Оксана Неживенко, 26 років, Олег Веремієнко, 31 рік, Ольга Макало, 41 рік, та Олена Данилів, 65 років. Обіцяють не вживати їжі до остаточної перемоги — скасування закону.

У понеділок парковка навколо Українського дому заставлена легковиками з транзитними червоними номерами. Поряд кілька міліціонерів та чоловіків у білих сорочках тихо перемовляються, час від часу поглядають на табір мітингувальників, де протестують близько 50 людей.

— Це есбеушники поставили машини, щоб не змогла заїхати наша автівка з апаратурою. У неділю вони розбили скло в бусику "Останньої барикади", що привіз воду й генератор. Міліціонери вночі нас не чіпали. "Беркутівці" кудись пропали, тут тепер тільки солдати внутрішніх військ. Вони ночують за Українським домом у дворі. Так, як і ми, прямо на землі, — розповідає комендант табору Анатолій Пікуль. У нього червоні очі, третю добу спить по кілька годин. — Політичних сил тут немає. Тільки Українська народна партія збирає підписи та приїжджає нардеп Олесь Доній. Гроші отримуємо з пожертв. На що їх тратимо, все описуємо та вивішуємо на стенді.

На сходах активісти збирають подарунки для Віктора Януковича. 9 липня у нього день народження. У коробку, обклеєну доларами, кидають побажання піти з посади глави держави. Потім чоловік у червоній футболці кладе туди пачку презервативів "През" з обрисом, схожим на силует президента.

У ніч проти суботи міліція змусила активістів покинути територію під дверима будівлі. Її загородили парканом. Зранку кілька мітингувальників сперечаються з міліціонерами. Голодувальники сидять на карематах, їм хочеться спати.

Люди перекрили сходи плакатом "Наша мова — це не ваша політика" та організували біля нього штаб.

— Це місце не для партійної пропаганди. Ми не хочемо, щоб жодна партія заробляла собі очки на вибори. Вирішили так на правах господарів, які залишилися тут до останнього, — розповідає Петро Шкутляк.

Кажуть, уночі боялись розгону акції.

— Ночувати залишились близько 120 людей. За ніч більшість розійшлися. Ми дивилися українські фільми "Пропала грамота", "Зачарована Десна", "Тіні забутих предків". О 5.00 зробили цей величезний плакат, — розповідає Віталій Селик. Він третю ніч під стінами Українського дому.

У п'ятницю ввечері опозиція проводить мітинг. На нього збираються близько тисячі людей. Більшість у руках тримають прапори "Свободи", "За Батьківщину", "Громадянської позиції" та Української народної партії". Кілька чоловіків роздають партійну пресу. Газети стелять на підлогу, щоб сісти. Чекають на приїзд лідерів опозиції.

— Чула, Турчинов менінгітом захворів. Так за мову стояв під дощем, що продуло голову, — говорить літня мітингувальниця із прапором БЮТу до другої жінки.

— Не менінгітом, а легенями. Менше кричати треба на дощі. Він якийсь странний, таке відчуття, що йому всьо надоїло. Та ти, Михайлівна, краще думай, чи сьогодні заплатять нам, а то буде, як в прошлий раз: тиждень гроші чекали, — інша активістка вмощується на розкладному стільці на нижній сходинці. Вище голодують 11 народних депутатів. Сидять на карематах, під зеленими парасольками.

Під дверима будівлі картоплею з котлетами вечеряє гурт хлопців. Поряд жінка розрізає навпіл два великі помідори.

— Я киянка, завжди розмовляла українською. За радянської влади не могла через то знайти нормальної роботи. А тепер хочуть це всьо повернути. Я проти, вже натерпілася, — розказує Ірина Василенко, 57 років.

О 18.15 на сцену піднімаються політики. Арсеній Яценюк оголошує всеукраїнську акцію "Україна без Януковича".

— Ми виженемо його з кожної хати. Той, хто думає, що він володіє Україною, що 46 мільйонів українців працюватимуть на нього, буде знищений, — говорить Яценюк.

Йому аплодують. Опозиціонери по черзі розповідають, що сьогодні вони перемогли.

— Ми зуміли провести таку акцію протесту, що люди повірили лідерам опозиційних сил. І тепер кожен із нас, вертаючись із цього майдану, знає, як можна і що справді можна перемагати цей режим, — останнім виступає Олег Тягнибок, лідер "Свободи".

Про завершення акції протесту не оголошують. У цей час активісти блоку "За Батьківщину" починають розходитися. Здають прапори "десятникам" та збираються у парку навпроти Українського дому. Група пенсіонерів налітають на жінку з блокнотом. Та відмічає прізвища.

— Когда будуть платить? Мы не благотворительная массовка, нам сказали, что за 3 часа 60 гривен будет, а тут говорят — завтра. Это когда и где? — кричить жінка у футболці з фото Юлії Тимошенко.

— Все буде, сьогодні приходьте до палаточного містечка. Буде розрахунок, — відповідає "десятниця".

О 20.00 більшість людей залишають мітинг. Депутати припиняють голодування, активісти прибирають територію та розбирають сцену. Ночувати під Українським домом залишаються близько сотні людей.

— Політики попіарились і пішли. Нас кинули, використали, опозиціонери срані. Люди прийшли сюда за ідею. А масовка розбіглася після того, як закрилися двері "мерседеса" Яценюка. Тут зосталися справжні патріоти, — говорить вінничанин Іван Вінок, 33 роки.

Зараз ви читаєте новину «За мову голодують дев'ятеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути