пʼятниця, 24 грудня 2010 01:45

За ухилення від армії штрафуватимуть на 255 гривень

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Удвічі збільшили штрафи юнакам, які не хочуть іти в армію. Тепер замість 119 грн платитимуть 255. Про це йдеться в законі "Про внесення змін до статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення". Його 17 грудня підписав президент Віктор Янукович.

Змінами урядовці планують посилити відповідальність українських громадян перед державою за відмову від військового обов'язку. Законом також передбачена кримінальна відповідальність. Вона стосується тільки тих, хто тривалий час не реагував на попередження і штрафи. Сьогодні в Україні таких понад 80 осіб. Загальна кількість призовників щороку становить близько 50 тис. чоловік.

— На перший погляд, ця сума невелика, та для сільського жителя це чималі гроші. Щороку 10–11 тисяч призовників не з'являються у військкомат через небажання служити в армії, — каже Костянтин Саділов із Міністерства оборони.

Штрафуватимуть за неявку у військкомат у призначений день без поважної причини, несвоєчасне подання відомостей про місце проживання, роботи або навчання, за порушення порядку проходження воєнних зборів. Першими відчують на собі нові штрафи весняні призовники 2011 року.

— Підвищення штрафу не злякало. Ще у школі вирішив, що в армію не піду. Краще гроші буду заробляти, чим повернуся калікою, — говорить киянин 24-річний Андрій. — Вже шість років вдається відкосити від служби. Залишився ще один призов, у квітні мені виповнюється 25 років.

— Зменшити кількість юнаків, які не хочуть служити, дуже важко. Здебільшого це пов'язано з низькими витратами на оборону. Багато з призовників вважають, що професія військового сьогодні не престижна, але є ті, хто розуміє, армія забезпечує безпеку країни, — стверджує 38-річний Сергій Згурець, експерт Центру досліджень армії. — Зараз є така тенденція — в містах, де є робота, кількість ухилень від армії більша, а в селах, де роботи немає, це найкращий спосіб отримати хоч якусь їжу та постіль.

Зараз ви читаєте новину «За ухилення від армії штрафуватимуть на 255 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути